Nieuws

Saturnus' rotatieperiode korter dan voordien aangenomen

Geplaatst op 10-11-2009 om 08u12 door Bert Carrein - 9846 keer gelezen
Nieuws

De rotatieperiode van de reuzenplaneet Saturnus bedraagt 10 uur, 34 minuten en 13 seconden. Dat is ongeveer vijf minuten korter dan tot nu toe altijd is aangenomen.

Die conclusie trekt Timothy Dowling van de Universiteit van Louisville uit metingen van de Amerikaanse planeetverkenner Cassini en uit computermodellen van de dampkring van de geringde planeet. De rotatieperiode (de 'dag') van Saturnus was nooit nauwkeurig bekend; net als bij de andere reuzenplaneten zien sterrenkundigen alleen de dynamische dampkring van de planeet. Bij Jupiter, Uranus en Neptunus kon de ware rotatieperiode worden afgeleid uit de gemeten draaisnelheid van het enigszins gehelde magnetisch veld.

Bij Saturnus is dat echter niet mogelijk omdat de magnetische as samenvalt met de draaiingsas. In plaats daarvan gebruikten sterrenkundigen zwakke, veranderlijke radiosignalen uit het inwendige van de planeet als maat voor de draaisnelheid. Op basis daarvan leverden de recente metingen van Cassini echter een andere daglengte op dan de metingen van de Voyager ruimtesondes uit de jaren tachtig.

Dowling en zijn collega's hebben nu grootschalige staande golven in de Saturnusatmosfeer ontdekt en gemodelleerd. Door het bestaan van die golven in rekening te brengen, zijn de verschillen tussen de Voyager- en de Cassini-metingen te verklaren, en kan ook de ware daglengte van Saturnus worden bepaald. Dowling presenteerde zijn resultaten (die eerder deze zomer al in Nature zijn gepubliceerd) op de 41e bijeen-komst van de Division of Planetary Sciences (DPS) van de American Astronomical Society in Fajardo, Puerto Rico.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: Cassini Imaging Team, ISS, JPL, ESA, NASA

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be, http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Zware storm op Saturnus
Lees ook: Veranderingen in stralingsgordels van Saturnus
Lees ook: Saturnus vertoont raadselachtige warme plek
Lees ook: Saturnusmaan Enceladus herbergt geen ondergrondse oceaan
Lees ook: Zeldzame maanovergangen op Saturnus
Lees ook: De langst levende onweersbui in het zonnestelsel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.