Nieuws

Onderzoek naar deels in aardatmosfeer opgebrande planetoïde

Geplaatst op 13-11-2009 om 17u01 door Bert Carrein - 1764 keer gelezen
Nieuws

De mini-planetoïde 2008 TC3, die op 7 oktober 2008 boven Noord-Soedan de aardse dampkring binnendrong, had de vorm van een 'tuimelend rozijnenbrood', aldus Tsjechische onderzoekers. Het kleine hemellichaam viel in brokstukken uiteen; een woestijnexpeditie onder leiding van de Nederlandse meteorietendeskundige Peter Jenniskens wist kort na de inslag ca. 300 fragmenten te verzamelen.

De Almahata Sitta-meteorieten (genoemd naar de dichtstbijzijnde nederzetting) zijn de eerste die afkomstig zijn van een kosmisch projectiel dat al vóór de inslag in de ruimte is waargenomen. Uit helderheidsvariaties van de miniplanetoïde, vastgelegd door een ccd-videocamera op een Amerikaanse telescoop, konden de Tsjechische onderzoekers de vorm en de rotatiesnelheid van het kleine hemellichaam afleiden.

Uit onderzoek aan de meteorietfragmenten blijkt dat de ruimtesteen tijdens de tocht door de dampkring verhit is geweest tot een temperatuur van 1150 a 1300 graden. Ook blijkt dat de planetoïde tal van grote en kleine mineraalkorrels bevatte. In de meteorietfragmenten zijn bovendien organische verbindingen aangetroffen, zoals ploycyclische koolwaterstoffen en aminozuren.

De resultaten van het onderzoek aan de Almahata Sitta-meteorieten werden gepresenteerd tijdens de 41e bijeenkomst van de Division of Planetary Sciences (DPS) van de American Astronomical Society in Fajardo, Puerto Rico.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Niet één, maar twee meteorieten zorgen voor uitsterven dino's
Lees ook: Vraagtekens bij de huidige inslagtheorie?
Lees ook: Asteroïde scheert over enkele weken rakelings langs de Aarde
Lees ook: Einde dinotijdperk door botsing in planetoidengordel
Lees ook: Krater op Google Earth gevonden
Lees ook: Grootste inslagbekken op Aarde ontdekt?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.