Nieuws

Enceladus best bewoonbare wereld na de Aarde?

Geplaatst op 11-11-2009 om 20u52 door Bert Carrein - 2091 keer gelezen
Nieuws

De kleine ijzige Saturnusmaan Enceladus is - na de aarde - het 'best bewoonbare' hemellichaam in het zonnestelsel. Dat beweert biofysicus Abel Mendez van de Universiteit van Puerto Rico in Arecibo. Mendez ontwikkelde een nieuwe techniek om de 'bewoonbaarheid' van hemellichamen te kwantificeren.

Daarbij worden verschillende factoren gewogen die bepalend zijn voor de overlevingskansen van eventuele micro-organismen. Op Enceladus zouden die vlak onder het oppervlak kunnen voorkomen. De techniek maakt het ook mogelijk een 'cijfer' te geven voor de bewoonbaarheid van planeten bij andere sterren, of voor die van de aarde in het geologische verleden.

Volgens Mendez was het met de bewoonbaarheid van de aarde aan het eind van het Krijt-tijdperk bijvoorbeeld beter gesteld dan nu. Hij presenteerde zijn conclusies op de 41e bijeenkomst van de Division of Planetary Sciences (DPS) van de American Astronomical Society in Fajardo, Puerto Rico.

Kleine opmerking bij dit bericht: eerder dit jaar werd gesteld dat Saturnusmaan Titan het meest op de Aarde lijkt: In het zonnestelsel lijkt Titan het meest op de Aarde.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Geisers op saturnusmaan Enceladus ontdekt
Lees ook: Gedraagt Enceladus zich als een komeet?
Lees ook: Meer en meer kans dat Saturnusmaan Enceladus leven herbergt
Lees ook: Saturnusmaan Enceladus verrast astronomen
Lees ook: Het 'sneeuwt' op Enceladus
Lees ook: Geisers op saturnusmaan Enceladus eindelijk verklaard

Bekijk alle berichten uit deze categorie.