Nieuws

Kleurvariaties in saturnusmanen door inslagen stofdeeltjes

Geplaatst op 06-12-2009 om 13u36 door Bert Carrein - 2265 keer gelezen
Nieuws

Het gaat om extreem subtiele kleurvariaties, maar de vijf binnenste ijsmanen van de planeet Saturnus vertonen rode vlekken en andere kleurpatronen die veroorzaakt worden door de inslagen van stofdeeltjes in het manenstelsel van de geringde planeet.

De subtiele kleurpatronen zijn in kaart gebracht door Paul Schenk van het Lunar and Planetary Institute in Arizona. Schenk maakte gebruik van infrarood- en ultravioletopnamen van de manen Mimas, Enceladus, Tethys, Dione en Rhea, gemaakt door de Amerikaanse ruimtesonde Cassini. Op Mimas en Tethys zijn ook equatoriale banden ontdekt die waarschijnlijk het gevolg zijn van de inslagen van elektrisch geladen deeltjes in het Saturnusstelsel.

Op Rhea tenslotte zijn blauwige vlekjes gevonden die vermoedelijk ontstaan zijn door de inslag van deeltjes uit de zeer ijle stofring rond deze Saturnusmaan. Schenk presenteerde zijn resultaten vandaag op de 41e bijeenkomst van de Division of Planetary Sciences (DPS) van de American Astronomical Society in Fajardo, Puerto Rico.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Patronen in de ringen
Lees ook: Zeldzame maanovergangen op Saturnus
Lees ook: Verandering in F-ring door saturnusmanen
Lees ook: Prometheus trekt serpentines in ring van Saturnus
Lees ook: Saturnus' rotatieperiode korter dan voordien aangenomen
Lees ook: Een gezamenlijk donker verleden

Bekijk alle berichten uit deze categorie.