Nieuws

Kleurvariaties in saturnusmanen door inslagen stofdeeltjes

Geplaatst op 06-12-2009 om 13u36 door Bert Carrein - 1778 keer gelezen
Nieuws

Het gaat om extreem subtiele kleurvariaties, maar de vijf binnenste ijsmanen van de planeet Saturnus vertonen rode vlekken en andere kleurpatronen die veroorzaakt worden door de inslagen van stofdeeltjes in het manenstelsel van de geringde planeet.

De subtiele kleurpatronen zijn in kaart gebracht door Paul Schenk van het Lunar and Planetary Institute in Arizona. Schenk maakte gebruik van infrarood- en ultravioletopnamen van de manen Mimas, Enceladus, Tethys, Dione en Rhea, gemaakt door de Amerikaanse ruimtesonde Cassini. Op Mimas en Tethys zijn ook equatoriale banden ontdekt die waarschijnlijk het gevolg zijn van de inslagen van elektrisch geladen deeltjes in het Saturnusstelsel.

Op Rhea tenslotte zijn blauwige vlekjes gevonden die vermoedelijk ontstaan zijn door de inslag van deeltjes uit de zeer ijle stofring rond deze Saturnusmaan. Schenk presenteerde zijn resultaten vandaag op de 41e bijeenkomst van de Division of Planetary Sciences (DPS) van de American Astronomical Society in Fajardo, Puerto Rico.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Saturnus' rotatieperiode korter dan voordien aangenomen
Lees ook: De infrarode gloed van Saturnus
Lees ook: Langlevende aurora's op Saturnus
Lees ook: Storm bij ringenschijn op Saturnus
Lees ook: Cassini nam krachtige bliksem op Saturnus waar
Lees ook: Donker terrein op Saturnusmaan Iapetus

Bekijk alle berichten uit deze categorie.