Nieuws

Raakt marsrover Spirit eindelijk los?

Geplaatst op 14-11-2009 om 00u01 door Bert Carrein - 1986 keer gelezen
Nieuws

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat maandag proberen om Marsverkenner Spirit los te wrikken uit de broze bodem van de rode planeet. Het apparaat, dat al bijna zes jaar gegevens over de planeet naar de aarde stuurt, zit al sinds april vast aan de rand van een krater.

Volgens de NASA is de kans dat de operatie mislukt zeer groot. Maar van opgeven is voorlopig nog geen sprake. "We kunnen veel leren van onze pogingen om Spirit te bevrijden", aldus Doug McCuistion, directeur van het verkenningsprogramma op Mars, schrijft De Telegraaf.

De NASA heeft de netelige situatie waarin de Spirit zich bevindt op aarde nagemaakt en geoefend met het loskrijgen van het apparaat. De eerste strategie is om de Marsverkenner de opdracht te geven om rechtdoor te rijden. Later zal naar rechts moeten worden bijgestuurd om uit de krater te komen. Dat kan alleen als Spirit zichzelf weet los te krijgen uit de broze bodem.

De NASA verwacht een aantal weken nodig te hebben voor duidelijk is of de Spirit nog te redden is. De Marsverkenner rijdt sinds januari 2004 rond op Mars. Het apparaat heeft alle verwachtingen overtroffen. De NASA had gedacht dat de Spirit na negentig dagen de geest zou geven. Spirit heeft al meer dan 250.000 foto's van de oppervlakte van Mars naar de aarde gestuurd.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Problemen met marsjeep Spirit
Lees ook: Marsjeep Opportunity breekt duurrecord
Lees ook: Spirit en Opportunity onderzoeken atmosfeer van Mars
Lees ook: Marsjeeps doen het nog steeds
Lees ook: Opportunity gaat de Victoria krater in op Mars
Lees ook: Spirit en Opportunity al vijf jaar op Mars

Bekijk alle berichten uit deze categorie.