Nieuws

Sterrenkunde in de Benelux

Geplaatst op 15-11-2009 om 17u44 door Bert Carrein - 1713 keer gelezen
Nieuws

Het Koninklijk Planetarium, actief in en om Brussel: In 1935 wordt in het kader van de wereldtentoonstelling het Alberteum-Aedes scientiae of het paleis van de wetenschap geopend. Het opzet van dit paleis is een samenwerking tussen industrie en wetenschap te bewerkstelligen. In het complex zijn niet alleen een cinema-, conferentiezaal, tentoonstellingsruimten, radiostudio's en een restaurant ondergebracht, er wordt ook een planetarium voorzien met een koepel met een diameter van maar liefst 23m.

Na een groot succes tijdens en ook na de wereldtentoonstelling, wordt in 1939 met WOII voor de deur het complex gesloten. De volgende jaren valt het ten prooi aan vandalisme. In 1968 beslist de stad Brussel het Alberteumcomplex dan maar af te breken en een nieuw planetarium op te trekken dat in 1976 zijn deuren opent.

andaag is het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België het uithangbord van de 3 federale wetenschappelijke instellingen die in Ukkel gevestigd zijn. Vanuit verschillende invalshoeken bestuderen de drie instituten: de Sterrenwacht, het Meteorologisch Instituut en het Belgisch Instituut voor Ruimte Aeronomie de aarde.

Al 65 jaar is het planetarium de plek bij uitstek waar jong en oud gefascineerd worden door de wondere wereld van deze wetenschappen. Kortom, kom op ontdekkingstocht langs prachtige, mysterieuze hemelobjecten in een magische omgeving: het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België. Laat je in vervoering brengen door adembenemende beelden, genomen door ruimtetelescopen. Waan jezelf onder de sterrenhemel van het Andes gebergte... of neem een kijkje vanop de maan.

In het Planetarium kan je de bekendste sterrenbeelden, zoals de Grote Beer, Cassiopeia of Orion herkennen, de poolster en de Pleiaden terugvinden, de loop van de planeten omheen de zon volgen of de veranderende maanfasen doorgronden.

Met een ingenieus projectieapparaat wordt de sterrenhemel natuurgetrouw nagebootst op een koepelvormig scherm (met een diameter van 23 m is dit één van de grootste van Europa).

De planetariumprojector, ontworpen door de firma Zeiss uit Jena, is opgebouwd uit 119 optische objectieven die de zon, de maan, de planeten en meer dan 8500 sterren projecteren. Voor iedere plaats op aarde om op het even welk moment wordt de perfecte sterrenhemel getoond. De projectiezaal biedt plaats aan 350 mensen.

Het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België verwelkomt u van nu af aan in een totaal vernieuwde projectiezaal. De zaal beschikt over een state of the art projectiesysteem dat is opgebouwd uit acht videoprojectoren met de laatste nieuwe technologie. De toeschouwer wordt op deze manier ondergedompeld in een indrukwekkende beeldervaring die de volledige projectieoppervlakte van 840 m² beslaat. Meer nog, dankzij de database die meer dan 100.000 sterren bevat, is het vanaf nu mogelijk om tussen de planeten te reizen, het oppervlak van Mars te overvliegen en de ringen van Saturnus van naderbij te bekijken. Maar waarom zouden we daar al stoppen? Durft u de grenzen van ons Zonnestelsel of zelfs die van de Melkweg te overschrijden? Laat u verleiden tot het verkennen van de verste verten van het universum!

Men kan het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België terugvinden in de Boechoutlaan 10 te 1020 Brussel. Inlichtingen en reservatie: Tel : 02 - 474 70 50 (09u00 - 16u30). E-mail: planetarium [at] planetarium [punt] be

Het Planetarium is toegankelijk voor het publiek alle werkdagen van 9u00 tot 16u30, alsook de zondagen van 13u30 tot 16u00. Het is in 2009 gesloten op 2 en 11 november alsook op 25 december.

Het planetarium beschikt over een parkeerterrein voor haar bezoekers.

Toegangsprijzen: 6.00 Euro (volwassenen) of 5.00 Euro (kinderen en studenten, 60 plussers of groepen vanaf 20 personen. Schoolgroepen betalen slechts 4.00 Euro (begeleiders gratis).

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Frank Shu ontvangt sterrenkundige onderscheiding
Lees ook: Hackers kraken website van de CERN
Lees ook: Astronoom krijgt standbeeld
Lees ook: Exposities in Sonnenborgh
Lees ook: Nieuwe camera in Europese sterrenwacht
Lees ook: Rusland waarschuwt tegen militarisering ruimte

Bekijk alle berichten uit deze categorie.