Nieuws

Unie zonder visie

Geplaatst op 03-10-2007 om 12u38 door Bert Carrein - 1612 keer gelezen
Nieuws

De Europese Unie zal allicht pas tegen het einde van het jaar een beslissing kunnen nemen over het financiële reddingsplan voor het satellietnavigatieproject Galileo. Met dit project wil Europa tegen 2013 in concurrentie gaan met het Amerikaanse gps. Duitsland eist een grotere economische return en weigert groen licht te geven voor een financiering met reserves uit de Europese landbouwbegroting, zo bleek vandaag na een debat onder de Europese ministers van Transport in Luxemburg.

De ministers van Transport bogen zich vandaag voor het eerst over het reddingsplan voor Galileo. Na het afhaken van een consortium van private bedrijven stelde de Europese Commissie voor om de ontwikkeling van het project te betalen met overheidsgeld. Daarvoor is nog zo'n 2,4 miljard euro nodig. De EU investeerde al een miljard euro in het project.

Het reddingsplan van eurocommissaris Jacques Barrot kreeg dinsdag echter forse tegenwind van de Duitse minister Wolfgang Tiefensee. Duitsland is de grootste sponsor van de Europese begroting en een communautaire financiering betekent de facto dat Berlijn de grootste bijdrage moet leveren.

Bovendien krijgen de Duitsers in zo'n scenario geen garanties dat hun bedrijven een evenredig deel van de economische return van het project zullen binnenrijven. Ze vrezen dat met name de Franse industrie voordeel haalt uit een communautaire financiering. Duitsland pleit daarom voor een rechtstreekse financiering van de lidstaten in de schoot van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Daar geldt immers het principe van de 'absolute flowback'.

Het Duitse verzet weerspiegelt zich in de conclusies die de ministers na afloop van de discussie goedkeurden. In tegenstelling tot de ontwerpconclusies is er van een aanpassing van de meerjarenbegroting geen sprake meer en is er een paragraaf toegevoegd waarin gewezen wordt op het belang van een "evenwichtige deelname van alle lidstaten tijdens de verschillende fases van het project".

De Duitse démarche betekent geenszins dat een communautaure financiering van de baan is. Volgens waarnemers ligt de sleutel bij de Duitsers en de Fransen, die onderling een compromis zullen moeten vinden. De ministers van Financiën zullen zich nu eveneens over het dossier buigen. Allicht wordt de uiteindelijke beslissing genomen op het niveau van de staatshoofden en regeringsleiders. Dat moet tegen het einde van het jaar gebeuren, zo stipuleren de conclusies.

Galileo is het grootste industriële project uit de geschiedenis van de EU. Met een navigatiesysteem op basis van dertig satellieten wil de EU de concurrentie aangaan met het Amerikaanse gps. Galileo zou veel nauwkeuriger moeten worden, maar in tegenstelling tot gps zou de dienstverlening niet gratis zijn.

Herhaaldelijk hamerden Europese bewindslui erop dat Galileo geen militaire toepassingen zal kennen. Dat verhindert echter niet dat de Britten nog steeds zeer sceptisch tegenover het project staan.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Internationaal jaar van de Sterrenkunde: Galilean Nights
Lees ook: Sterrenkunde in de Benelux
Lees ook: Het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde in België
Lees ook: Postcards from the future
Lees ook: Baby verwekken in de ruimte risicovol
Lees ook: Het internationale jaar van de sterrenkunde!

Bekijk alle berichten uit deze categorie.