Nieuws

In totaal al 400 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt

Geplaatst op 16-11-2009 om 17u50 door Bert Carrein - 7899 keer gelezen
Nieuws

Met een speciaal instrument op de 3,6 meter telescoop in Chili zijn 32 nieuwe exoplaneten ontdekt. Een exoplaneet is een planeet buiten ons zonnestelsel die om een andere dan onze zon draait. Met de ontdekking van 32 nieuwe aardse hemellichamen is het aantal bekende exoplaneten in een klap toegenomen met 30 procent.

Dat heeft de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA) bekendgemaakt naar aanleiding van een internationale conferentie over exoplaneten in de Portugese stad Porto.

De 32 planeten buiten ons zonnestelsel zijn ontdekt met de HARPS, een uiterst nauwkeurig instrument dat in de wetenschappelijke wereld bekendstaat als de belangrijkste exoplanetenjager van onze aarde. HARPS (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) heeft de afgelopen vijf jaar meer dan 75 van de in totaal vierhonderd nu bekende exoplaneten gespot.

De planetenjager maakt deel uit van de 3,6 meter telescoop op La Silla in Chili van de ESO, de Europese Zuidelijke Sterrenwacht. HARPS is een extreem precieze spectograaf (optisch instrument om licht te meten). Het is in staat om de schommelingen van sterren te meten door kleine veranderingen - van slechts 3,5 kilometer per uur - te detecteren in de snelheid waarmee sterren door het heelal bewegen, de zogeheten radiale snelheid. Exoplaneten kunnen door hun zwaartekracht schommelingen van sterren veroorzaken.

Vijf jaar lang gedurende honderd nachten per jaar speurde HARPS het universum af met soms spectaculaire ontdekkingen, zoals de Gliese 581d, de eerste superaarde in de leefbare zone van een ster. De recente ontdekkingen betreffen zogenoemde super-aardes (gemiddeld vijf keer zo groot als onze planeet) en reuzenplaneten (supergrote gasbollen zoals Jupiter). De wetenschappers van ESO gaan ervan uit dat ongeveer 40 procent van zonachtige sterren een of meer exoplaneten in hun buurt hebben.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Methaan gevonden op exoplaneet
Lees ook: Aardachtige planeten niet zo zeldzaam
Lees ook: Eerste planeet buiten de Melkweg ontdekt
Lees ook: Planetenjager vindt maar liefst 32 nieuwe exoplaneten!
Lees ook: Bewegingen van exoplaneet voor het eerst gevolgd
Lees ook: Lichtste exoplaneet ooit ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.