Nieuws

Laatste vlucht spaceshuttle Atlantis succesvol gelanceerd!

Geplaatst op 16-11-2009 om 20u49 door Bert Carrein - 2270 keer gelezen
Nieuws

Vanavond om 20h28 Belgische tijd wordt als alles goed gaat vanop Cape Canaveral Space Shuttle Atlantis gelanceerd voor diens voorlaatste vlucht. STS-129 onder bevel van Charles Hobaugh heeft zoals alle resterende Shuttle-vluchten als bestemming het ISS, waar twee nieuwe gyroscopen, uitrusting en het experimentenplatform ExPRESS Logistics Carrier zullen afgeleverd worden. Tevens zal de Amerikaanse astronaute Nicole Stott, die in het ISS deel uitmaakte van de crew van Frank De Winne, met Atlantis terug naar de aarde keren. De kans op goed weer tijdens het lanceervenster is 90%.

Na STS-129 zijn er nog vijf Shuttle-vluchten gepland.

Live verslag

Update 19h35: De countdown-klok werd gepauzeerd op 9 minuten. Tijdens deze 'hold' van 45 minuten wordt gecontroleerd of het team klaar is om de Atlantis te lanceren. Het weerbericht voor de mancering staat voor 80% op groen.

Update 20h22: Spaceshuttle Atlantis is go for launch! De countdown werd terug gestart en telt af van 9 minuten voor de lancering.

Update 20h40: Atlantis werd succesvol gelanceerd! De spaceshuttle is veilig tot in de ruimte geraakt en is nu op weg naar het Internationaal Ruimtestation ISS.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Discovery veilig geland in Florida
Lees ook: Lancering Discovery uitgesteld wegens waterstoflek
Lees ook: Discovery afgekoppeld van ISS
Lees ook: Endeavour wordt op 13 juni naar ISS gelanceerd
Lees ook: Allerlaatste shuttle vertrekt op 8 juli
Lees ook: Shuttle Atlantis succesvol naar ISS gelanceerd

Bekijk alle berichten uit deze categorie.