Nieuws

(Vergeten?) Registreren

Laatste vlucht spaceshuttle Atlantis succesvol gelanceerd!

Geplaatst op 16-11-2009 om 20u49 door Bert Carrein - 1755 keer gelezen
Nieuws

Vanavond om 20h28 Belgische tijd wordt als alles goed gaat vanop Cape Canaveral Space Shuttle Atlantis gelanceerd voor diens voorlaatste vlucht. STS-129 onder bevel van Charles Hobaugh heeft zoals alle resterende Shuttle-vluchten als bestemming het ISS, waar twee nieuwe gyroscopen, uitrusting en het experimentenplatform ExPRESS Logistics Carrier zullen afgeleverd worden. Tevens zal de Amerikaanse astronaute Nicole Stott, die in het ISS deel uitmaakte van de crew van Frank De Winne, met Atlantis terug naar de aarde keren. De kans op goed weer tijdens het lanceervenster is 90%.

Na STS-129 zijn er nog vijf Shuttle-vluchten gepland.

Live verslag

Update 19h35: De countdown-klok werd gepauzeerd op 9 minuten. Tijdens deze 'hold' van 45 minuten wordt gecontroleerd of het team klaar is om de Atlantis te lanceren. Het weerbericht voor de mancering staat voor 80% op groen.

Update 20h22: Spaceshuttle Atlantis is go for launch! De countdown werd terug gestart en telt af van 9 minuten voor de lancering.

Update 20h40: Atlantis werd succesvol gelanceerd! De spaceshuttle is veilig tot in de ruimte geraakt en is nu op weg naar het Internationaal Ruimtestation ISS.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nog geen nieuwe lanceerdatum Endeavour
Lees ook: STS-116 is go for launch
Lees ook: NASA hoopt spaceshuttle tot 2015 in dienst te houden
Lees ook: NASA perplex over brokstuk dat Endeavour raakte
Lees ook: Discovery los van ISS
Lees ook: Discovery veilig geland in Californië

Bekijk alle berichten uit deze categorie.

Er hebben 0 mensen een reactie achtergelaten