Nieuws

Een kosmische tornado: HH 49/50

Geplaatst op 16-11-2009 om 18u43 door Bert Carrein - 7582 keer gelezen
Nieuws

Deze kosmische tornado, lichtjaren lang, is in werkelijkheid een krachtige straalstroom (jet), gecatalogiseerd als HH (Herbig-Haro) 49/50, welke hier van boven naar beneden door het beeldveld van de Spitzer Ruimtetelescoop blaast. Hoewel bekend is, dat dergelijke energetische straalstromen geassocieerd zijn met de vorming van jonge sterren, is de exacte oorzaak van de spiralende structuren die hier zo mooi zichtbaar zijn nog onduidelijk.

De sterrenembryo die verantwoordelijk is voor de met een snelheid van 100 km per seconde voortrazende jet valt boven nèt buiten beeld, terwijl de heldere ster nabij het 'uiteinde' van de jet zich waarschijnlijk gewoon bij toeval op dezelfde gezichtslijn bevindt. In deze kunstmatiggekleurde infrarode afbeelding straalt de tornado infrarood licht uit, doordat de straalstroom de omringende stofwolken verhit. De kleurcodering toont een trend van rode tinten bovenaan naar blauwe tinten bij het uiteinde van de wervelwind, wat een systematische toename van straling op kortere golflengten aangeeft.

Men denkt dat deze trend duidt op een toename in de mate van excitatie van de molekulen naarmate deze zich dichter bij de kop van de jet bevinden, daar waar het voortrazende gas van de jet zich in het interstellaire gas boort. HH 49/50 staat ongeveer 450 lichtjaar van ons vandaan in de Chamaeleon I moleculaire wolk.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: J. Bally (Univ. of Colorado) et al., JPL-Caltech, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Oorsprong van straalstromen van blazars ontdekt
Lees ook: Natuurlijke deeltjesversnellers in sterrenstelsel NGC 253
Lees ook: Lange lichtflits kwam van megaster op zeven miljard lichtjaar
Lees ook: Ook jets bij neutronensterren
Lees ook: Magnetische velden spelen belangrijke rol bij gammaflitsen
Lees ook: GRB 060218: Een mysterieuze kortdurende nagloed

Bekijk alle berichten uit deze categorie.