Nieuws

Planeten rond dubbelsterren

Geplaatst op 30-03-2007 om 16u16 door Bert Carrein - 1942 keer gelezen
Nieuws

In een publicatie in Astrophysical Journal stellen wetenschappers van de universiteit van Arizona dat planeten rond dubbelsterren mogelijk even veel voorkomen dan rond enkele sterren als onze zon.

Met de Spitzer telescoop van NASA werden dubbelsterren bekeken tussen de 50 en 200 lichtjaar van onze zon, 40% had een stofring, wat kan wijzen op de vorming van planetaire systemen. Het stof wordt in de ruimte geslingerd bij de botsing van planetoide-achtige systemen en mogelijk ook de vorming van zwaardere planeten.

Bij dubbelsterren met een onderlinge afstand van 50 -500 AU was er een stofring aanwezig rond één van beide sterren, maar tussen 3 en 50 AU was er nooit een stofring aanwezig omdat de gravitatie denkelijk het stof de ruimte in slingert. De grote verrassing was dat in systemen met onderlinge afstand tussen 3 en 50 AU er in 60% van de gevallen een stofring aanwezig was, niet rond één, maar rond beide sterren. Op een planeet rond zo een dubbelster zou je dus een dubbele zonsondergang kunnen zien, net als in de film Star Wars.

Bron: Urania

Gerelateerde berichten

Lees ook: Eerste planeet buiten de Melkweg ontdekt
Lees ook: De op 1 na kleinste exoplaneet ontdekt met de Keck telescoop
Lees ook: Kepler ontdekt 41 exoplaneten
Lees ook: Dichtste en meest solide exoplaneet tot nu toe gevonden
Lees ook: In totaal al 400 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt
Lees ook: Jongste exoplaneet ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.