Nieuws

NGC 1999: ten Zuiden van Orion

Geplaatst op 27-11-2009 om 11u00 door Bert Carrein - 1978 keer gelezen
Nieuws

Ten Zuiden van het grote stervormingsgebied dat bekend staat als de Orionnevel, bevindt zich de heldere blauwe reflectienevel NGC 1999. De nevel wordt gemarkeerd door een donkere omgekeerde "T" links van en iets onder het midden van de afbeelding in dit wijdse kosmisch vergezicht dat meer dan 10 lichtjaar opspant.

De donkere vorm is een dichte wolk van gas en stof, oftewel een Bok globule, die we in silhouet zien tegen de heldere nevel, en is een waarschijnlijke plaats van toekomstige stervorming. Aan de rand van het Orion moleculaire wolkencomplex op een afstand van zo'n 1500 lichtjaar, wordt NGC 1999 verlicht door de ingebedde variable ster V380 Orionis.

Het gebied barst van de energetische jonge sterren die straalstromen (jets) produceren en massa verliezen via sterke sterwinden (outflows) welke heldere schokgolven creëren, waaronder HH (Herbig-Haro) 1 en 2 linksonder NGC 1999, en de schijnbare waterval van rode bogen en boegschokken die in de rechterbovenhoek begint. De stellaire jets en outflows ploegen zich door het omringende materiaal met snelheden van honderden kilometers per seconde.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: De Irisnevel gezien door de CFHT
Lees ook: Stilleven met NGC 2170
Lees ook: IC 4592: Een Blauwe Paardenkop
Lees ook: Een stoffige Irisnevel
Lees ook: Een reflectienevel in Ophiuchus
Lees ook: Sterrenstof in NGC 1333

Bekijk alle berichten uit deze categorie.