Nieuws

Herschel zal ijsdwergen in Kuipergordel onderzoeken

Geplaatst op 22-11-2009 om 11u00 door Bert Carrein - 3383 keer gelezen
Nieuws

De Europese infraroodkunstmaan Herschel zal de komende maanden metingen verrichten aan honderdveertig ijsdwergen - kleine bevroren hemellichamen in de zogeheten Kuipergordel buiten de baan van Neptunus. Herschel werd afgelopen voorjaar gelanceerd.

Het ruimteobservatorium neemt de thermische straling van hemellichamen waar, op lange infrarode golflengten. IJsdwergen zijn overblijfselen uit de ontstaansperiode van ons zonnestelsel. Pluto was in 1930 de eerst ontdekte ijsdwerg; pas in 1992 werd de tweede gevonden. Inmiddels zijn er ruim duizend bekend, waaronder Eris, die zelfs een slag groter is dan Pluto.

De meeste bekende ijsdwergen hebben afmetingen van een paar honderd kilometer. Astronomen van het Max-PlanckInstituut voor Zonnestelselonderzoek in Lindau, Duitsland, gaan de komende maanden een groot onderzoeksprogramma beginnen om van honderdveertig ijsdwergen nauwkeurig de middellijn, dichtheid en oppervlaktesamenstelling te bepalen.

Daarvoor is in totaal ongeveer vierhonderd uur waarnemingstijd op Herschel vrijgemaakt. Het waarneemprogramma werd gepresenteerd op de 41e bijeenkomst van de Division of Planetary Sciences (DPS) van de American Astronomical Society in Fajardo, Puerto Rico.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: "Ons zonnestelsel wordt als een rat door slang ongeslokt"
Lees ook: 570 miljoen voor asteroïdestof
Lees ook: Bruine dwerg aan de rand van ons zonnestelsel?
Lees ook: Verkenner zonnestelsel succesvol gelanceerd
Lees ook: Ons zonnestelsel heeft een eivorm
Lees ook: Overeenkomsten tussen Mars en Venus

Bekijk alle berichten uit deze categorie.