Nieuws

Pallas is intacte protoplaneet uit ontstaanperiode zonnestelsel

Geplaatst op 18-11-2009 om 19u00 door Bert Carrein - 4002 keer gelezen
Nieuws

De op een na grootste planetoïde in het zonnestelsel, Pallas, is een intact overgebleven protoplaneet uit de ontstaansperiode van het zonnestelsel. Dat schrijven Amerikaanse planeetonderzoekers in een artikel dat in Science gepubliceerd werd.

Planetoïden zijn rotsachtige hemellichamen die een baan om de zon beschrijven, meestal tussen de banen van Mars en Jupiter. Pallas was, na Ceres, de tweede planetoïde die werd ontdekt, in 1802 door Heinrich Olbers. Hij heeft een enigszins onregelmatige vorm met een grootste afmeting van bijna 600 kilometer. Foto's van Pallas die gemaakt zijn met de Hubble Space Telescope doen vermoeden dat er aan het oppervlak een grote inslagkrater voorkomt met een middellijn van ongeveer 240 kilometer.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsDe ligging daarvan komt overeen met een iets donkerder gebied aan het oppervlak. Samen met de vastgestelde dichtheid van Pallas (2,4 gram per kubieke centimeter) doet dat vermoeden dat het hemellichaam in het verleden ooit gesmolten is geweest, waarna zwaardere materialen naar de kern zijn gezakt, terwijl lichtere materialen aan het oppervlak bleven.

De onderzoekers concluderen dan ook dat Pallas (net als de andere grote planetoïden Ceres en Vesta) een intacte protoplaneet is uit de ontstaansperiode van het zonnestelsel.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Deskundigen willen actieplan tegen asteroïden
Lees ook: Mysterieus 'uitsteeksel' van sterrenstelsel verklaard
Lees ook: Drievoudige planetoïde ontdekt
Lees ook: 2004 VD17 als klasse 2 op Torino schaal
Lees ook: Ook planetoïden worden rood van de zon
Lees ook: Dawn aangekomen in planetoïdengordel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.