Nieuws

De Grote Magelhaanse Wolk in gloeiend gas

Geplaatst op 10-01-2010 om 14u11 door Bert Carrein - 3912 keer gelezen
Nieuws

Wat is er zoal gaande binnen een melkwegstelsel? Om dat te helpen uitvinden, hebben sterrenkundigen in het Magelhaanse Wolk Emissielijn Survey team ons naburige melkwegstelsel, de Grote Magelhaanse Wolk in spectaculair detail in kaart gebracht in heel specifieke kleuren licht die door gloeiend gas worden uitgezonden.

Het resultaat is het onderstaande mosaïek van meer dan 1500 afzonderlijke afbeeldingen van de Grote Magelhaanse Wolk (GMW) — door op de afbeelding te klikken krijgt u een afbeelding in veel meer detail te zien. De kleuren die in het mosaïek worden benadrukt worden uitgezonden door waterstof (rood), zuurstof (groen), en zwavel (geel), terwijl licht van individuele sterren werd verwijderd.

Het mosaïek toont wat een drukke en geweldadige omgeving het binnenste van de GMW in werkelijkheid is. In de bovenstaande afbeelding zijn vele kleine planetaire nevels te zien, die werden afgestoten door lage-massa sterren aan het eind van hun leven, alsmede grote emissienevels van aanwezig interstellair gas dat door massieve sterren aan het gloeien wordt gebracht, en enorme gasvormige supernovaresten die de ruimte in werden gestuwd door ontploffende massieve sterren.

De uitgestrekte met elkaar verbonden filamenten zijn voornamelijk in elkaar overlopende supernovaresten. De GMW, een welbekende met het blote oog zichtbare verschijning op het zuidelijk halfrond, meet ongeveer 15.000 lichtjaar in doorsnede en staat slechts slechts 180.000 lichtjaar van ons af.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: C. Smith, S. Points, het MCELS Team en NOAO/ AURA/ NSF

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: De Noordamerika en Pelikaan nevels
Lees ook: In het centrum van Cygnus
Lees ook: De N 44 Superbel emissienevel in Grote Magelhaanse Wolk
Lees ook: De kikkervisjes in IC 410
Lees ook: De Olifantenslurfnevel in IC 1396
Lees ook: Een halo voor NGC 6164

Bekijk alle berichten uit deze categorie.