Nieuws

LADEE zal de maanatmosfeer meten

Geplaatst op 26-11-2009 om 11u06 door Bert Carrein - 1897 keer gelezen
Nieuws

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil, voor het te laat is, onderzoek doen aan de bijzonder ijle atmosfeer van de maan. Naar verwachting zal de menselijke activiteit op het maanoppervlak de komende decennia namelijk flink toenemen. En waar mensen zijn, dwarrelt stof op, worden raketten gelanceerd en treden allerlei vormen van vervuiling op.

De onderzoekers willen dat vóór zijn, omdat anders nooit meer kan worden vastgesteld wat de natuurlijke samenstelling van de maanatmosfeer is. Vandaar hun plannen voor de Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE), die in 2012 gelanceerd zou moeten worden.

De maan heeft zijn atmosfeer overigens voor een belangrijk deel te danken aan de zon: zijn oppervlak staat bloot aan een bombardement van ultraviolet zonlicht en geladen deeltjes van de zonnewind, waardoor atomen en moleculen vrijkomen. Ook inslagen van micrometeorieten en gassen uit het inwendige van de maan dragen een steentje bij. De instrumenten van LADEE zullen de concentraties van 18 verschillende stoffen in de maanatmosfeer meten.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA test kernenergie voor permanente maanbasis
Lees ook: Wat is de kleur van de Maan?
Lees ook: NASA gaat water op de maan zoeken
Lees ook: Gedetaileerd beeld van zuidpool Maan
Lees ook: VS-ruimtevaartpionier ziet Maanbasis (nog) niet zitten
Lees ook: Prachtige maanopkomst boven berg Uludag

Bekijk alle berichten uit deze categorie.