Nieuws

Amerikanen gaan in 2020 weer naar de Maan

Geplaatst op 11-09-2008 om 15u19 door Bert Carrein - 2979 keer gelezen
Nieuws

De NASA heeft gisteravond het licht op groen gezet voor de algehele ontwikkeling van de Ares-draagraket. Die wordt de opvolger van de shuttle en moet de Amerikanen - tegen 2020 - terug naar de Maan brengen.

De beslissing om door te gaan met het programma viel na een gedetailleerd onderzoek van het concept van de nieuwe draagraket. De top van het Amerikaanse ruimtevaartbureau zegt erin te geloven dat aan alle technische en veiligheidseisen is beantwoord, en dat het nodige geld er is.

De huidige shuttlevloot gaat in principe in 2010 op stal na dertig jaar dienst te hebben gedaan. Vanaf 2015 moet een Ares-1 draagraket de nieuwe bemande capsule Orion lanceren die vier tot zes astronauten en een beperkte vracht naar het Internationaal Ruimtestation ISS moet brengen. In de komende decennia moet de Ares ook retourvluchten naar de Maan mogelijk maken.

De belangrijkste bouwers van de Ares-1 zijn ATK Launch Systems, een dochteronderneming van Boeing, en Pratt Whitney Rocketdyne. Zij kunnen de NASA in 2009 en 2010 jaarlijks minstens drie miljard dollar kosten.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Apollo 17: De laatste maanwandelaars
Lees ook: Einde Indiase maanmissie Chandryaan-1 door menselijke fout
Lees ook: De achterkant van de maan
Lees ook: Zeldzame Blauwe Maan tijdens de jaarwisseling
Lees ook: NASA wil in 2020 starten met maanbasis
Lees ook: Astronauten op de Maan beschermd tegen stralingsgevaar

Bekijk alle berichten uit deze categorie.