Nieuws

Maanoppervlak reflecteert waterstofatomen

Geplaatst op 21-11-2009 om 19u03 door Bert Carrein - 2355 keer gelezen
Nieuws

Ongeveer één op de vijf waterstof-atoomkernen uit de zonnewind die op de maan terechtkomen, worden door het maanoppervlak de ruimte in 'gereflecteerd' als neutrale waterstof-atomen. Dat blijkt uit metingen van het Europees-Indisch instrument aan boord van de Indische maanverkenner Chandrayaan-1.

Eerder ontdekte de Amerikaanse Moon Mineralogy Mapper aan boord van Chandrayaan-1 al dat waterstof-atoomkernen (protonen) in de zonnewind geabsorbeerd worden door het poreuze maanstof, en daar verbindingen aangaan met zuurstofatomen, zodat hydroxyl-moleculen (OH) en watermoleculen (H2O) ontstaan.

De Europees-Indische Sub-keV Atom Reflecting Analyzer (SARA), een ander instrument aan boord van Chandrayaan-1, heeft ook ontdekt dat één op de vijf protonen in de zonnewind niet door de maan geabsorbeerd wordt, maar juist wordt 'gereflecteerd'. Dat gebeurt nadat het proton een elektron aan zich heeft gebonden, zodat er neutrale waterstofatomen ontstaan.

In een artikel in Planetary & Space Science beschrijven de onderzoekers hoe waarnemingen aan deze gereflecteerde waterstofatomen informatie kunnen opleveren over plaatselijk magnetisme in maangesteente.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Genoeg water op de Maan voor toekomstige basis
Lees ook: Astronauten op de Maan beschermd tegen stralingsgevaar
Lees ook: Telefoonnetwerk op de Maan?
Lees ook: Nieuwe maanvoertuigen ontwikkeld
Lees ook: Mogelijk water op de Maan
Lees ook: Prachtige maanopkomst boven berg Uludag

Bekijk alle berichten uit deze categorie.