Nieuws

Eerste missie naar Pluto vertrekt

Geplaatst op 17-01-2006 om 10u41 door Bert Carrein - 1846 keer gelezen
Nieuws

Update 20h45: de eigenlijke ruimtesonde is zopas succesvol losgekoppeld van de Atlas draagraket. Hiermee is de missie definitief begonnen.

Update 20h00: New Horizons is gelanceerd!

Update 19 januari 18h58: met nog tien minuten te gaan voor de opening van het lanceervenster ziet het ernaar uit dat de wolken de eerstkomende minuten spelbreker zouden kunnen zijn, maar waarschijnlijk niet tot het einde van het venster. De tijd begint dan ook een beetje te dringen: vanaf volgende zaterdag betekent elke dag vertraging een jaar langer tot aan Pluto, door het wegvallen van de zwaartekrachtsboost van Jupiter.

Update 18 januari: de lancering zal ook vandaag niet doorgaan, wegens een stroomonderbreking bij het laboratorium dat de missie stuurt. Morgen opent het venster om 19h08.

Update 17 januari, 21h21: New Horizons vertrekt vandaag niet. Ook de laatste lanceermogelijkheid is afgeblazen omwille van de wind. Morgen wordt opnieuw geprobeerd.

New Horizons, de Amerikaanse onbemande ruimtemissie naar Pluto, zal op 17 januari gelanceerd worden met een Altlas V raket. Vanaf dan begint hij aan zijn reis van meer dan negen jaar naar de buitenste regionen van ons zonnestelsel. Het lanceervenster gaat open om 19h23. Vandaag al worden raket en sonde naar lanceercomplex gerold.

Volgens officiële bronnen zou New Horizons de snelste ruimtesonde ooit worden, met een snelheid van bijna 50 000 kilometer per uur. Maar dan nog zal het minstens negen jaar duren voor de sonde haar bestemming bereikt.

Door haar hoge snelheid, zal de sonde niet in een baan om Pluto terechtkomen, maar slechts snel langs de planeet scheren. Het onderzoeksteam hoopt dat de sonde ons meer kan vertellen over de atmosfeer van Pluto. Daarnaast moeten ook foto's gemaakt worden van het oppervlak van Pluto, zijn grote maan Charon en de twee andere onlangs ontdekte maantjes.

New Horizons weegt zo'n 478 kilogram, en er zijn zeven onderzoeksinstrumenten aan boord.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: New Horizons nabij Jupiter

Bekijk alle berichten uit deze categorie.