Nieuws

Supernovatype Ia lijkt echt te bestaan

Geplaatst op 19-11-2009 om 09u18 door Bert Carrein - 3759 keer gelezen
Nieuws

Sterren van het type Ia supernova lijken echt te bestaan. Astronomen voorspelden de vondst van dit nieuwe verschijnsel al in 2007, maar tot nu toe was er nooit bewijs voor. Nu hebben astronomen echter bewegende beelden gemaakt van een supernova-explosie, die waarschijnlijk een voorloper is van de langgezochte Ia supernova, zo maakt de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie bekend.

De astronomen hebben de Very Large Telescope van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht in Chili twee jaar lang gebruikt voor hun beelden. De vastgelegde explosie had plaats in november 2000, maar is nu pas zichtbaar omdat de ster op 25.000 lichtjaar van de zon staat. Hij heeft een helderheid van meer dan tienduizend keer het licht van de zon. Toch is de waargenomen explosie ongeveer tien keer zo zwak als die van een gewone supernova en hij verdwijnt ook ongeveer tien keer sneller.

Supernovae doen zich voor in dubbelsterren, waarin de uitgebrande rest van de ene ster, de zogenoemde witte dwerg, gas opvangt van de andere. De uitgebrande rest krijgt steeds meer massa en ontploft uiteindelijk. Bijzonder aan het nieuwe type supernova is dat de hele witte dwerg is ontpoft en dat het stersysteem alleen maar helium en geen waterstof de ruimte in heeft geslingerd. De onderzoekers willen nu weten waardoor de explosie precies ontstaat en wat er uiteindelijk gebeurt met de geëxplodeerde witte dwerg.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Japanse röntgensatelliet vindt 'fossiele vuurballen'
Lees ook: Merkwaardige tweelingsupernova
Lees ook: Helderste kosmische explosie ooit waargenomen
Lees ook: Twee supernovae kort na elkaar
Lees ook: Simeos 147: Supernovarest
Lees ook: Dubbele supernova ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.