Nieuws

Atlantis gekoppeld aan ISS

Geplaatst op 19-11-2009 om 15u40 door Bert Carrein - 1814 keer gelezen
Nieuws

Het maandag gelanceerde ruimteveer Atlantis heeft zich om 17.51 uur Belgische tijd succesvol vastgeklonken aan de Harmonymodule van het Internationaal Ruimtestation ISS. De luiken zijn al om 19.28 uur Belgische tijd opengegaan, vroeger dan voorzien. Gezagvoerder Frank De Winne heeft de nieuwkomers meteen gebriefd over onder andere de veiligheid aan boord.

Morgen begint de eigenlijke missie: de overheveling met twee robotarmen van een eerste platform met wisselstukken vanuit de Atlantis naar de spacemeccano. Het is de eerste keer dat het aanvoeren van wisselstukken naar het complex de prioriteit is voor een spaceshuttle. Meerdere van de vijf resterende vluchten van een ruimteveer naar het ISS staan ook in dit teken. Het gaat om uitrusting die zodanig groot en zwaar is dat ze enkel met een shuttle naar boven te brengen is, zoals bijvoorbeeld twee gyroscopen en stikstoftanks voor het koelsysteem.

De ruim twaalf ton wisselstukken staan op twee platforms die op het gebinte van de spacemeccano moeten komen. Hiervoor zijn flink wat complexe robotica, drie ruimtewandelingen van telkens zeseneenhalf uur en complexe herbekabeling door de opvarenden binnenin vereist. De ruimtewandelaars van dienst zijn vluchtspecialisten Mike Foreman, Robert Satcher en Randy Bresnik. Het eerste uitje is al voor morgen voorzien.

De Amerikaanse astronaute Nicole Stott keert nu terug naar huis na haar in augustus gestart verblijf in het ISS. Het is trouwens de laatste keer dat een shuttle voor bemanningsrotatie instaat. In het ISS vertoeven nu acht Amerikanen, twee Russen, een Canadees en een Belg. De Atlantis neemt op 25 november afscheid van het ISS en moet twee dagen later neerstrijken op het Kennedy Space Center in Florida.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: ISS kampt met computervirus
Lees ook: Bemanning ISS moet beschutting zoeken voor ruimtepuin
Lees ook: Belgische instrumenten in Columbus
Lees ook: Derde ruimtewandeling Endeavour was succes
Lees ook: Met een onderbroek naar het ISS
Lees ook: Twee ruimtewandelingen ter vervanging ammoniakpomp

Bekijk alle berichten uit deze categorie.