Nieuws

Lichtsnelheid is voor elk foton gelijk

Geplaatst op 23-11-2009 om 11u03 door Bert Carrein - 2854 keer gelezen
Nieuws

De lichtsnelheid is echt voor elk foton gelijk. Dat concluderen onderzoekers van NASA op basis van waarnemingen aan een verre gammaflits. De lichtsnelheid bedraagt ongeveer 300.000 kilometer per seconde. Volgens Einsteins relativiteitstheorie is het de hoogst mogelijke snelheid in de natuur. Elk foton (lichtdeeltje) zou zich in een vacuüm met deze snelheid voortbewegen, ongeacht de energie van het foton.

Volgens sommige speculatieve theorieën bestaat de structuur van het vacuüm op de allerkleinste schaal echter uit een soort 'ruimtetijdschuim'. Daardoor zouden fotonen met hogere energie een héél klein beetje trager bewegen dan fotonen met lagere energie. De Fermi Gamma-ray Space Telescope, die een jaar geleden werd gelanceerd, heeft op 10 mei 2009 echter een korte gammaflits waargenomen in een sterrenstelsel op 7,3 miljard lichtjaar afstand.

Binnen één seconde werden fotonen van de flits ontvangen over een enorm energiebereik. Ondanks het energieverschil (een factor van één miljoen) kwamen deze fotonen toch vrijwel exact gelijktijdig aan, na een reistijd van meer dan zeven miljard jaar. Daaruit blijkt dat de lichtsnelheid voor al die energieën gelijk is, met een nauwkeurigheid van bijna één op een triljoen.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Missing link gevonden in evolutietheorie sterrenstelsels
Lees ook: Van Aarde afgekeerde gammaflits gedetecteerd
Lees ook: WMAP en inflatietheorie
Lees ook: "Reizen naar de toekomst kan en zàl gebeuren"
Lees ook: Voor het eerst botsen protonen in deeltjesversneller
Lees ook: Deeltjesversneller van CERN is volledig hersteld

Bekijk alle berichten uit deze categorie.