Nieuws

Grootste inslagbekken op Aarde ontdekt?

Geplaatst op 20-11-2009 om 19u01 door Bert Carrein - 2678 keer gelezen
Nieuws

Een raadselachtig bekken voor de kust van India zou wel eens een reusachtige inslagkrater kunnen zijn. Dat zeggen Sankar Chatterjee van de Texas Tech University en zijn mede-onderzoekers.

De kom in de aardkorst, die bekendstaat als het Shiva-bekken, ligt ten westen van India en is een rijke vindplaats van aardolie en aardgas. De buitenste rand van het bekken vormt een kring met een middellijn van ruwweg 500 kilometer, die grotendeels in zee ligt. In het middelpunt van de kring bevindt zich een centrale piek, Bombay High, die ongeveer 5 kilometer boven de zeebodem uitsteekt.

Om aan te kunnen tonen dat het Shiva-bekken inderdaad een inslagkrater is, zullen later dit jaar boringen worden verricht in het centrale deel ervan. Als de kratertheorie juist blijkt te zijn, is het Shiva-bekken verreweg de grootste in zijn soort op aarde. Om een 'gat' van deze omvang te veroorzaken, moet zich een ongeveer 40 kilometer grote planetoïde in de aardkorst hebben geboord.

Volgens de onderzoekers is het denkbaar dat deze inslag de echte oorzaak is van het uitsterven van de dinosauriërs en vele andere dier- en plantensoorten, ongeveer 65 miljoen jaar geleden. Tot nog toe werd dit massale uitsterven veelal toegeschreven aan een iets minder reusachtige inslag voor de kust van het Mexicaanse schiereiland Yucatán.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Niet één, maar twee meteorieten zorgen voor uitsterven dino's
Lees ook: Meteorieten brachten mogelijk DNA-elementen mee
Lees ook: Baan planetoïde Apophis opnieuw berekend
Lees ook: Onderzoek naar deels in aardatmosfeer opgebrande planetoïde
Lees ook: Ruimteschip moet asteroïde-inslag voorkomen
Lees ook: Buitenverblijf op Titan bij vernietigende inslag op Aarde?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.