Nieuws

Grootste deeltjesversneller ter wereld draait weer

Geplaatst op 22-11-2009 om 10u49 door Bert Carrein - 1672 keer gelezen
Nieuws

De grootste deeltjesversneller ter wereld werkt weer. De LHC van het Europees Centrum voor Nucleair Onderzoek lag 14 maanden stil. Nu worden in de 27 km lange tunnel weer protonen geschoten.

Amper enkele dagen na de ingebruikname op 10 september 2008 legde een panne in het koelsysteem twee magneten lam. Daardoor stroomde een grote hoeveelheid voor de koeling benodigde helium door de onderaardse tunnel. De experimenten zijn enkel mogelijk bij het absolute nulpunt, min 273,15 graden.

Tijdens de procedures om de LHC herop te starten na reparatie en opwaardering kwam er enkele weken opnieuw vertraging omdat op 3 november een vogel broodkruimels had laten vallen op een elektrische installatie buiten het gebouw, waardoor een kortsluiting in het koelsysteem ontstond. Daardoor steeg de temperatuur van de LHC met zes graden, zonder echt stil te vallen.

De volgende mijlpaal zijn laag-energetische botsingen binnen ongeveer een week. Die eerste data moeten de wetenschappers toelaten te ijken. De botsing van deeltjes in de 3,76 miljard euro kostende LHC moet de laatste vragen over het wezen van de materie en de oorsprong van het heelal helpen oplossen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Vijf verschillende Higgsdeeltjes?
Lees ook: De Large Hadron Collider in 2009: een overzicht
Lees ook: Newtons zwaartekrachttheorie verkeerd?
Lees ook: WMAP en inflatietheorie
Lees ook: "Tijdreizende deeltjes saboteren deeltjesversneller"
Lees ook: Is de snaartheorie de meest vruchtbare weg?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.