Nieuws

De Winne draagt bevel over ISS vroeger over dan verwacht

Geplaatst op 25-11-2009 om 16u59 door Bert Carrein - 1417 keer gelezen
Nieuws

De Belgische astronaut Frank De Winne draagt vandaag - vervroegd - het gezag over het Internationaal Ruimtestation ISS over, zo heeft de NASA meegedeeld en is door het federale wetenschapsbeleid in België bevestigd. Het "waarom" van de vervroeging is onduidelijk.

De Winne is op 27 mei met de Sojoez TMA-15 naar het ISS vertrokken, kwam er twee dagen later aan en werd er op 9 oktober gezagvoerder over de 21ste hoofdbemanning. Dat gezagvoerderschap draagt hij vandaag om 16.00 uur Belgische tijd over aan de Amerikaan Jeffrey Williams, vooraleer het luik dicht gaat tussen het ruimteveer Atlantis en het ISS. Meteen start ook Hoofdbemanning 22.

Met 46 dagen is het de kortste periode tot nog toe dat iemand gezagvoerder was over het ISS,aldus de NASA. Volgens de gezaghebbende website space.com heeft de astronaut van het Europese Ruimtevaartbureau ESA gevraagd vervroegd het bevel over te dragen. Normaal gebeurt dit formeel net voor een gezagvoerder weer vertrekt. Waarom De Winne het bevel vervroegd overdraagt, is niet duidelijk.

Wel stipt space.com aan dat de ceremonie plaatsvindt terwijl de Amerikaanse astronaute Nicole Stott nog aan boord is. Zij vertrekt na een verblijf van enkele maanden in het ISS met de Atlantis naar huis. "Frank's idee (om vervroegd het gezag over te dragen) is heel zinnig", citeert space.com ISS-gezagvoerder Brian Smith. "Het is zoals hij wilde".

De tweede Belg in de ruimte komt op dinsdag 1 december met de Sojoez TMA-15 terug, in gezelschap van de Rus Joeri Romanenko en de Canadees Robert Thirsk die hem bij de heenreis vergezelden.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Discovery komt aan bij ISS
Lees ook: Succesvolle derde ruimtewandeling
Lees ook: Met een onderbroek naar het ISS
Lees ook: Atlantis gekoppeld met ISS
Lees ook: Belgische instrumenten geativeerd
Lees ook: Computersystemen ISS uitgevallen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.