Nieuws

Wat is er aan de hand met de Zon?

Geplaatst op 27-11-2009 om 10u46 door Bert Carrein - 3857 keer gelezen
Nieuws

De zon is dood, zegt de Nederlandse astronoom Kees de Jager uit Texel. De vermaarde deskundige op het gebied van zonne-explosies stelt dat er momenteel verontrustend weinig van zulke explosies op de zon zijn.

Mogelijk wordt het daardoor kouder op aarde. Tussen 1650 en 1710 ging de temperatuur al gemiddeld iets omlaag door een gebrek aan zulke explosies op de zon.

De zon heeft elke elf jaar een piek en een dal in het aantal zonne-explosies. In 2006-2007 was er zo'n dal. "Inmiddels zou het aantal explosies weer moeten toenemen, op weg naar een piek rond 2011 à 2012. Maar tot onze verbazing werd het aantal explosies alsmaar lager en lager", zegt De Jager.

"Een paar weken geleden was er nog wel zo'n explosie, na lange tijd. Sommigen dachten dat de stille periode voorbij was. Maar sindsdien is de zon weer dood. Zo dood als een pier".

Over de reden van de trendbreuk tast De Jager in het duister. "Geen mens die dat weet", zegt hij. "Het is erg intrigerend. We hebben het er met wetenschappers voortdurend over".

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Missie van Ulysses toch nog niet voorbij
Lees ook: Zonnevleklussen in het ultraviolet
Lees ook: Superstorm door de Zon in 2012?
Lees ook: Oud zonnevlekkenraadsel eindelijk opgelost
Lees ook: Komeetstaart meegesleurd door zonnedeeltjes
Lees ook: Voor het eerst oscillaties in de zonnecorona waargenomen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.