Nieuws

Scherp familieportret van jonge sterren

Geplaatst op 06-12-2009 om 15u59 door Bert Carrein - 11524 keer gelezen
Nieuws

Een internationale groep astronomen onder leiding van een Amsterdamse sterrenkundige is er in geslaagd zeer gedetailleerde foto's te maken van een relatief jonge sterrenhoop op 8000 lichtjaren verwijderd van de aarde. De astronomen hebben daarvoor een nieuwe techniek toegepast, die verstorende effecten van de aardatmosfeer opheft. Dat maakte de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) bekend.

De opnamen zijn gemaakt met het MAD-instrument op de Europese zuidelijke supertelescoop ESO in Chili. Het zicht op sterrenstelsels wordt vertroebeld door atmosferische turbulentie. Die geeft het romantische twinkelende effect aan sterren, maar is vervelend voor astronomen. MAD gaat met behulp van computergestuurde spiegels de beeldverstoringen tegen. Met deze zogenoemde adaptieve optiek worden honderden beeldcorrecties per seconde gemaakt.

De sterrenhoop die is gefotografeerd is de Trumpler 14, te vinden in de Carinanevel waar meer jonge sterrenclusters zijn te vinden. De astronomen onder leiding van Hugues Sana van de Universiteit van Amsterdam ontdekten dat Trumpler 14 niet alleen de jongste (500.000 jaar) maar tevens de dichtstbevolkte sterrenhoop is. Ze telden 2000 sterren. De meest prominente is de superreus HD 93129A, een van de helderste sterren in de Melkweg. De reus is tachtig keer de massa van onze zon en 2,5 miljoen maal helderder.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsastronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Eta Carinae produceert hoogenergetische straling
Lees ook: Ster is ontsnapt aan de Hyaden
Lees ook: Sterren, Melkwegstelsels, en Komeet Tempel 1
Lees ook: Ontstaan zwaarste sterren stelt astronomen voor raadsel
Lees ook: Dubbelstersysteem met witte en bruine dwerg
Lees ook: Reusachtige magnetisch lus ontdekt in beroemde dubbelster

Bekijk alle berichten uit deze categorie.