Nieuws

Infrarood-ruimtetelescoop WISE succesvol gelanceerd

Geplaatst op 14-12-2009 om 19u50 door Bert Carrein - 1655 keer gelezen
Nieuws

De NASA heeft succesvol een nieuwe infrarode ruimtetelescoop gelanceerd, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau bekendgemaakt.

Vanop de basis Vandenberg in Californië vertrok om 15.09 uur Belgische tijd een Delta-II draagraket van Boeing. Zowat 55 minuten later kwam op ongeveer 500 km hoogte de Wise-satelliet of 'Wide-Field Infrared Survey Explorer' vrij.

Van zodra de 730 kilo wegende kunstmaan binnen een maand boven de polen is, zal het tuig de kosmos in infrarode golflengtes afspeuren. De WISE moet miljoenen voorheen onbekende hemelobjecten repertoriëren en informatie opleveren over ons zonnestelsel, de Melkweg en het Universum.

De telescoop moet ook de positie en omvang van zowat 200.000 asteroïden bepalen, om beter hun mogelijk gevaar voor ons in te schatten.

Wanneer in september de missie afloopt, zal de Wise bijna anderhalf miljoen foto's hebben genomen. De laatste keer dat de kosmos in het infrarood in kaart was gebracht, was 26 jaar geleden. Sindsdien is deze technologie fel geëvolueerd. De gevoeligheid van de instrumenten is volgens de NASA honderdduizenden keren groter dan bij de voorgangers.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: 'Marsantenne' ondergaat opknapbeurt
Lees ook: China begint met bouw grootste radiotelescoop te wereld
Lees ook: James Webb Telescope in constructie
Lees ook: Hoogenergetische deeltjestelescoop voorspelt ruimteweer
Lees ook: Het jaar van de telescoop
Lees ook: Europees radioastronomie-netwerk uitgebreid

Bekijk alle berichten uit deze categorie.