Nieuws

De kikkervisjes in IC 410

Geplaatst op 15-12-2009 om 09u54 door Bert Carrein - 3655 keer gelezen
Nieuws

Deze close-up opname toont een deel van de anderszins zwakke emissienevel IC 410 in opvallende kunstmatige kleuren. Rechts in beeld zijn ook twee opmerkelijke bewoners van de gloeiende gaswolk te zien — de "kikkervisjes" van IC 410. De afbeelding is een composiet van opnamen die genomen werden door smalband filters die bedoeld zijn om de verdeling binnen de nevel van verschillende soorten atomen in kaart te brengen.

Emissie van zwavelatomen is hier weergegeven als rood, waterstofatomen als groen, en zuurstofatomen als blauw. De nevel zelf, gedeeltelijk verduisterd door stof op de voorgrond, omringt NGC 1893, een jonge galactische stercluster waarvan het licht het gas doet opgloeien. De kikkervisjes, die bestaan uit dichter, koeler gas en stof, zijn ongeveer 10 lichtjaar lang.

Vormgegeven door de winden en straling van de clustersterren wijzen hun staarten van het centrale gebied van de cluster vandaan. IC 410 bevindt zich zo'n 12.000 lichtjaar van ons vandaan in de richting van het sterrenbeeld Auriga (Voerman). Op die afstand meet deze afbeelding circa 70 lichtjaar in doorsnede.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: NGC 1499: De Californiënevel
Lees ook: M8: De Lagunenevel
Lees ook: De Grote Carinanevel
Lees ook: De kleurrijke wolken van Rho Ophiuchi
Lees ook: Hete sterren in de Rosettenevel
Lees ook: Spitzer maakt nieuwe ruimtefoto

Bekijk alle berichten uit deze categorie.