Nieuws

Hubble legt prachtfoto vast van stervormingsgebied

Geplaatst op 15-12-2009 om 18u14 door Bert Carrein - 6184 keer gelezen
Nieuws

Als je nog een mooie kerstkaart zoekt voor de naderende feestdagen: hier is hij dan, een prachtige opname gemaakt door de vernieuwde Hubble ruimtetelescoop. Deze afbeelding die honderden briljante, blauwe sterren op de gevoelige plaat heeft vastgelegd biedt een ongelofelijk uitzicht op een stervormingsgebied in de Grote Magelhaense Wolk.

Het stervormingsgebied, een sterrenhoop genaamd R136, maakt deel uit van de 30 Doradusnevel. Deze sterrenhoop is 'slechts' een paar miljoen jaar oud en is het meest turbulente stervormingsgebied in de Melkweg. R136 telt honderden hete, blauwe sterren, waarvan sommige meer dan honderd keer zo zwaar zijn als onze zon. Binnen enkele miljoenen jaren zullen verscheidene ervan 'al' als supernova ontploffen.

De foto, genomen door de Wide Field Camera van de Hubble ruimtetelescoop in ultraviolet, zichtbaar en rood licht heeft een doorsnede van zo'n 100 lichtjaar. De nevel bevindt zich dicht genoeg bij de Aarde om individuele sterren te kunnen vastleggen. Hierdoor hebben astronomen belangrijke informatie over de vorming en evolutie van de sterren.

De hete sterren hebben met hun intense straling en hevige sterrenwind grote holten geblazen in de gaswolk waaruit ze ontstaan zijn. Hierdoor werd een fantasierijk landschap gevormd, bestaande uit zuilen, heuvels en dalen uit stof, maar ook een donker gebied in het centrum van het beeld dat ruwweg de vorm van een kerstboom heeft.

De snelheid waarmee de Grote Magelhaense Wolk rondom de Melkweg beweegt, kan de vorming van de massieve cluster op verscheidene manieren teweeggebracht hebben. De zwaartekracht van ons sterrenstelsel en de Kleine Magelhaense Wolk kan gas in het satellietstelsel samengeperst hebben. De sterrenhoop (cluster) is een zeldzaam, nabijgelegen voorbeeld van de vele super sterclusters die zich in het verre, vroege heelal vormden, toen stergeboorte en interactie met sterrenstelsels nog frequenter was. Vorige waarnemingen door de Hubble tonen astronomen dat super sterclusters in veraf gelegen sterrenstelsels alom vertegenwoordigd zijn.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://hubblesite.org/newscenter/

Gerelateerde berichten

Lees ook: M27: De Halternevel
Lees ook: Schillenspel in de Grote Magelhaanse Wolk
Lees ook: CG4: Een opengebarsten komeetvormige globule
Lees ook: HIFI meet organische moleculen in de Orionnevel
Lees ook: De Cygnus muur van stervorming
Lees ook: De donkere nevels van de Kameleon

Bekijk alle berichten uit deze categorie.