Nieuws

Superaarde ontdekt met atmosfeer en mogelijk oceanen

Geplaatst op 16-12-2009 om 20u30 door Bert Carrein - 7456 keer gelezen
Nieuws

Buiten ons zonnestelsel is een planeet die erg op onze Aarde lijkt ontdekt. GJ 1214b zoals ze voorlopig heet, zou voor drie vierde bedekt zijn met water en ijs. Ook zijn er aanwijzingen dat GJ 1214b een atmosfeer heeft die bestaat uit waterstof en helium.

En dan nu het slechte nieuws: het is behoorlijk heet op GJ 1214b: de temperatuur schommelt er rond de 200 graden. En 42 lichtjaren lijkt misschien niet veel, het komt neer op 397.350.679.848.393 kilometer (400 miljoen miljoen dus).

Toch is de ontdekking significant, want de planeet is slechts de 412ste die gevonden werd buiten ons eigen zonnestelsel en het feit dat daartussen alvast eentje zit die vergelijkbaar met de onze is, is veelbelovend. De kans dat er tussen de miljarden andere planeten een tweede aarde zit, lijkt realistisch.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsGJ 1214b is veel kleiner en koeler dan eerder aangetroffen exoplaneten en lijkt ook meer op de aarde dan alle andere stellen wetenschappers van het Harvard-Smithsonian Centrum voor Astrofysica. De straal van de exoplaneet is 2,7 keer die van de Aarde, haar gewicht is 6,6 keer hoger. Dat plaatst het hemellichaam in een categorie tussen onze planeet en gasreuzen zoals Jupiter of Saturnus, aldus David Charbonneau van de Harvard Universiteit.

Om het object te vinden, hebben de astronomen 8 kleine telescopen moeten gebruiken. Planeet GJ 1214b liet zich tussen 2.000 dwergsterren verschalken door de helderheid van de moederster gedurende 52 minuten van de omlooptijd van 38 uur met 1,3 procent te verminderen.

GJ 1214b heeft waarschijnlijk een diepe, vloeibare, oceaan en een atmosfeer die op een sauna zou gelijken, aldus planetenjager Geoff Marcy van de Universiteit van Californië.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Kepler vindt eerste exoplaneet die uit gesteente bestaat
Lees ook: Wetenschappers ontdekken mogelijk super-aarde
Lees ook: Aardse planeten
Lees ook: Vondst exoplaneten roept vragen op over ontstaan planeten
Lees ook: Bestaan van waterwereld buiten het zonnestelsel bevestigd
Lees ook: Eerste planeet buiten de Melkweg ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.