Nieuws

Bewoonbare super-Aarde ontdekt

Geplaatst op 25-04-2007 om 18u19 door Bert Carrein - 6822 keer gelezen
Nieuws

Onderzoekers aan het European Southern Observatory maken vandaag de ontdekking bekend van de meest op de aarde gelijkende exosolaire planeet. Met diens vijf aardmassa's en anderhalve aardstraal is Gliese 581 c tevens de lichtste planeet ooit ontdekt buiten ons zonnestelsel. 581 c roteert eens in de 13 dagen omheen diens ster, een lichtzwakke rode dwerg.

Deze periode impliceert dat de planeet zich in de "bewoonbare zone" van de ster bevindt, daar waar de omstandigheden de aanwezigheid van vloeibaar water toelaten. Het planetenstelsel Gliese 581 bevindt zich op slechts 20 lichtjaar van de aarde en bevat ook een op Neptunus gelijkende planeet. Bovendien zijn er sterke aanwijzingen voor de aanwezigheid van een derde planeet in het stelsel.

De ontdekking kwam voor de officië bekendmaking reeds in de pers, waar ook druk gespeculeerd wordt over de aanwezigheid van water of zelfs leven op 581 c. Dit laatste lijkt echter onwaarschijnlijk, daar de planeet gesynchroniseerd is met de rode dwerg (zoals het aarde-maan systeem) en bijgevolg altijd dezelfde kant verlicht is.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: Urania

Gerelateerde berichten

Lees ook: Astronomenteam kijkt verder dan ooit terug in de tijd
Lees ook: De kaarten van de hemel laten geen ster onopgemerkt
Lees ook: De Sloan Grote Muur: Grootst bekende structuur?
Lees ook: Voor het eerst zuurstofmoleculen ontdekt in de ruimte
Lees ook: X-MM Newton en Chandra zien botsing van clusters
Lees ook: Kouder dan het heelal

Bekijk alle berichten uit deze categorie.