Nieuws

Bewoonbare super-Aarde ontdekt

Geplaatst op 25-04-2007 om 18u19 door Bert Carrein - 7028 keer gelezen
Nieuws

Onderzoekers aan het European Southern Observatory maken vandaag de ontdekking bekend van de meest op de aarde gelijkende exosolaire planeet. Met diens vijf aardmassa's en anderhalve aardstraal is Gliese 581 c tevens de lichtste planeet ooit ontdekt buiten ons zonnestelsel. 581 c roteert eens in de 13 dagen omheen diens ster, een lichtzwakke rode dwerg.

Deze periode impliceert dat de planeet zich in de "bewoonbare zone" van de ster bevindt, daar waar de omstandigheden de aanwezigheid van vloeibaar water toelaten. Het planetenstelsel Gliese 581 bevindt zich op slechts 20 lichtjaar van de aarde en bevat ook een op Neptunus gelijkende planeet. Bovendien zijn er sterke aanwijzingen voor de aanwezigheid van een derde planeet in het stelsel.

De ontdekking kwam voor de officië bekendmaking reeds in de pers, waar ook druk gespeculeerd wordt over de aanwezigheid van water of zelfs leven op 581 c. Dit laatste lijkt echter onwaarschijnlijk, daar de planeet gesynchroniseerd is met de rode dwerg (zoals het aarde-maan systeem) en bijgevolg altijd dezelfde kant verlicht is.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: Urania

Gerelateerde berichten

Lees ook: Het kosmische skelet van het heelal bestaat al veel langer
Lees ook: Zwaartekracht blijft een groot raadsel
Lees ook: Nieuwe infraroodkaart van de sterrenhemel
Lees ook: Zeer compacte sterrenstelsels gevonden
Lees ook: Veel gasmassa verstopt zich in het heelal
Lees ook: Waterstofperoxide ontdekt in de ruimte

Bekijk alle berichten uit deze categorie.