Nieuws

Raadsel rond kosmische straling

Geplaatst op 21-12-2009 om 14u31 door Bert Carrein - 2241 keer gelezen
Nieuws

De energierijkste deeltjes in het heelal — de zogeheten kosmische straling — zijn grotendeels afkomstig van exploderende sterren en van krachtige 'sterrenwinden'. Dat blijkt uit nieuwe resultaten van de VERITAS-gammatelescoop die op 1 november gepubliceerd zijn in de online-versie van het Britse weekblad Nature en uit metingen van de Amerikaanse Fermi Gamma-Ray Space Telescope. Kosmische straling bestaat uit zeer energierijke atoomkernen en elektronen.

Sommige kosmische stralingsdeeltjes hebben honder miljard keer zoveel energie als wat natuurkundigen kunnen bereiken met aardse deeltjesversnellers. Met de VERITAS-telescoop (Very Energetic Radiation Imaging Telescope Array System) in Arizona is de zeer zwakke gammastraling opgevangen van het sterrenstelsel M82, op 12 miljoen lichtjaar afstand in de Grote Beer. Die gammastraling wordt geproduceerd wanneer kosmische stralingsdeeltjes in het verre sterrenstelsel in botsing komen met atomen uit de interstellaire materie.

Uit de metingen blijkt dat de dichtheid van energierijke kosmische stralingsdeeltjes in M82 ongeveer 500 keer zo hoog is als in ons Melkwegstelsel. M82 is een zogeheten starburst-stelsel — een actief sterrenstelsel waarin zeer veel nieuwe sterren ontstaan. Daardoor bevat het stelsel veel jonge, hete sterren met krachtige sterrenwinden, en is ook de frequentie van supernova explosies erg hoog. De Amerikaanse Fermi Gamma-Ray Space Telescope detecteerde ook diffuse gammastraling van M82, en van het starburst-stelsel NGC 253.

Daarnaast registreerde Fermi gammastraling uit het actieve stervormingsgebied 30 Doradus in de Grote Magelhaense Wolk, een buurstelsel van ons eigen Melkwegstelsel. Al deze waarnemingen doen vermoeden dat energierijke kosmische straling geproduceerd wordt door de krachtige sterrenwinden van jonge, hete reuzensterren en door supernova explosies van zware sterren die aan het eind van hun relatief korte leven zijn gekomen.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: "Tijdreizende deeltjes saboteren deeltjesversneller"
Lees ook: Verband tussen allereerste sterren en donkere materie
Lees ook: Deeltjesversneller van CERN is volledig hersteld
Lees ook: Voor het eerst botsen protonen in deeltjesversneller
Lees ook: Constant of toch niet
Lees ook: Bestaat donkere energie of niet?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.