Nieuws

De maanlander van Apollo 17

Geplaatst op 23-12-2009 om 11u00 door Bert Carrein - 4707 keer gelezen
Nieuws

Er nogal onhandig en hoekig uitziend, was de Apollo 17 maanlander (Lunar Module of LM) Challenger ontworpen voor een vlucht in het vacuum van de ruimte. Deze foto, genomen vanuit de commando-module (CM) America, toont de stijgtrap van Challenger in een baan rond de Maan, na weer vanaf het oppervlak opgestegen te zijn.

Kleine stuurraketten (reaction control thrusters) zijn op de zijkanten van het maanvaartuig te zien, en de belvormige uitlaat van de stijgraket aan de onderkant. Het luik waardoor de astronauten uit konden stappen naar het maanoppervlak bevindt zich aan de voorkant en de ronde schotel van een radarantenne bovenop. De commandant van de missie, Gene Cernan, is nèt zichtbaar door het donkere driehoekige raampje.

Dit ruimteschip volbracht zijn taak perfect; het bracht de Apollo astronauten in december 1972 naar het maanoppervlak en weer terug naar de in een baan rond de Maan draaiende commando-module. Maar waar bevindt Challenge zich nu? Zijn daaltrap is achtergebleven op de landingsplek van Apollo 17, Taurus-Littrow genaamd. De stijgtrap sloeg op 15 december 1972 op de maan te pletter na te zijn afgestoten door de commando-module ter voorbereiding van de terugreis van de astronauten naar planeet Aarde.

De Apollo 17 missie was de zesde en laatste keer dat astronauten op de Maan zijn geland.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Indiase sonde Chandrayaan-1 in baan rond Maan
Lees ook: Japanse maansonde heeft subsatellieten gelanceerd
Lees ook: Aftellen naar eerste Indiase maansonde
Lees ook: Eerste Chinese maansonde crasht op maan
Lees ook: Het Apollo complot: landing op de maan een hoax of niet?
Lees ook: Binnenkort kan menselijk as naar de maan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.