Nieuws

De infrarode gloed van Saturnus

Geplaatst op 22-12-2009 om 18u00 door Bert Carrein - 3760 keer gelezen
Nieuws

Beroemd vanwege zijn heldere ringensysteem en vele manen, ziet gasreus Saturnus er vreemd uit en is welhaast onherkenbaar in deze kunstmatiggekleurde afbeelding van de Cassini ruimtesonde. De beroemde ringen zijn zelfs bijna onzichtbaar in dit mosaïek, dat werd gemaakt met behulp van de Visual and Infrared Mapping Spectrometer (VIMS), omdat we ze precies van opzij zien.

Het opvallendste contrast in de afbeelding is langs de terminator — de grens tussen dag en nacht — te vinden. Aan de rechterkant ervan (dagzijde) is zichtbaar licht, dat door de wolkentoppen van Saturnus wordt weerkaatst, in blauwgroene tinten weergegeven. Maar links van de terminator (aan de nachtzijde) zien we, door de afwezigheid van direct zonlicht, dat structuren in de diepere wolkenlagen van Saturnus zich aftekenen tegen de lantaarnachtige infrarode gloed van het warmere binnenste van de planeet.

De infrarode warmtestraling is ook duidelijk zichtbaar in de brede schaduwbanden die de ringen over het noordelijk halfrond van Saturnus werpen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: VIMS Team, Univ. Arizona, ESA, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Saturnusmaan bron van buitenste ring?
Lees ook: Saturnussikkel gefotografeert door Cassini
Lees ook: Prometheus trekt serpentines in ring van Saturnus
Lees ook: Saturnus' oeroude ringen
Lees ook: Saturnusmaan Enceladus herbergt geen ondergrondse oceaan
Lees ook: Spaken verschijnen weer in ringen van Saturnus

Bekijk alle berichten uit deze categorie.