Nieuws

De infrarode gloed van Saturnus

Geplaatst op 22-12-2009 om 18u00 door Bert Carrein - 4235 keer gelezen
Nieuws

Beroemd vanwege zijn heldere ringensysteem en vele manen, ziet gasreus Saturnus er vreemd uit en is welhaast onherkenbaar in deze kunstmatiggekleurde afbeelding van de Cassini ruimtesonde. De beroemde ringen zijn zelfs bijna onzichtbaar in dit mosaïek, dat werd gemaakt met behulp van de Visual and Infrared Mapping Spectrometer (VIMS), omdat we ze precies van opzij zien.

Het opvallendste contrast in de afbeelding is langs de terminator — de grens tussen dag en nacht — te vinden. Aan de rechterkant ervan (dagzijde) is zichtbaar licht, dat door de wolkentoppen van Saturnus wordt weerkaatst, in blauwgroene tinten weergegeven. Maar links van de terminator (aan de nachtzijde) zien we, door de afwezigheid van direct zonlicht, dat structuren in de diepere wolkenlagen van Saturnus zich aftekenen tegen de lantaarnachtige infrarode gloed van het warmere binnenste van de planeet.

De infrarode warmtestraling is ook duidelijk zichtbaar in de brede schaduwbanden die de ringen over het noordelijk halfrond van Saturnus werpen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: VIMS Team, Univ. Arizona, ESA, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Afmetingen van deeltjes in ringen van Saturnus
Lees ook: Vreemde structuur in ringen van Saturnus
Lees ook: Mimas: de kleine maan met grote krater
Lees ook: Verandering in F-ring door saturnusmanen
Lees ook: Langlevende aurora's op Saturnus
Lees ook: Schaduwen op kantelende ringen Saturnus

Bekijk alle berichten uit deze categorie.