Nieuws

Nieuwe inzichten in sterbevingen van magnetars

Geplaatst op 27-12-2009 om 15u11 door Bert Carrein - 2007 keer gelezen
Nieuws

De Amsterdamse sterrenkundige Anna Watts (UvA) en haar Amerikaanse collega Andrew Steiner (Michigan State University) hebben ontdekt dat trillingen op magnetars als gevolg van sterbevingen, verband houden met bewegingen van de korst en niet met activiteit in de kern van de neutronenster.

Ze stellen dat de atoomkernen in de korst van de magnetar minder protonen en meer neutronen bevatten dan eerder werd gedacht. De onderzoeksresultaten zijn op 30 oktober gepubliceerd in Physical Review Letters. Magnetars zijn jonge neutronensterren met een ultra-sterk magnetisch veld, zo.n 10 miljard keer sterker dan dat van de aarde.

Ze vormen de krachtigste magneten in de kosmos. Ze ontstaan nadat een zware ster in een supernova-explosie aan het einde van zijn leven is gekomen. De laagfrequente röntgenstraling komt vrij wanneer magnetars krachtige seismische erupties ondergaan, die sterbevingen worden genoemd, waarbij de hele ster trilt.

Net zoals geologen de trillingen tijdens aardbevingen kunnen gebruiken om de interne structuur van de aarde te achterhalen, vertellen sterbevingen iets over de structuur van een ster. Een sterbeving ontstaat door het snelle verval van het sterke magnetische veld van een magnetar. Daardoor scheurt de dichte, harde korst en volgt een uitbarsting van gamma- of röntgenstraling.

Volgens recente simulaties is de korst van een neutronenster 10 miljard keer zo sterk als staal.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: IC 443: Supernovarest en Neutronenster
Lees ook: Wat is een magnetar?
Lees ook: Korst neutronenster 10 miljard keer zo sterk als staal
Lees ook: Algemene relativiteitstheorie klopt bij neutronensterren
Lees ook: Supernovarest asymmetrisch
Lees ook: Expolisies op neutronensterren exact te voorspellen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.