Nieuws

De Large Hadron Collider in 2009: een overzicht

Geplaatst op 24-12-2009 om 16u44 door Bert Carrein - 1981 keer gelezen
Nieuws

Na een succesvolle heropstarting van de Large Hadron Collider, ’s werelds grootste deeltjesversneller, hebben de successen zich snel opgestapeld in Genève. Het doel van de versneller is om deeltjes te laten botsen in het midden van grote detectoren en zo bepaalde vragen in verband met deeltjesfysica op te lossen. De LHC kon immers een jaar niet gebruikt worden. Door een kortsluiting in één van de dipoolmagneten van de versneller is in september 2008 de koeling van de versneller kapotgegaan.

Na langdurige onderzoeken en reparaties was het in november van dit jaar weer tijd om de machine weer op te starten. Er werd ook al beslist dat de LHC nog niet op volle kracht zou functioneren. We overlopen de belangrijkste mijlpalen van dit jaar tot dusver:

  • 11 september: De laatste sector van de LHC is gekoeld tot -271 °C.
  • 26 oktober: Na meer dan een jaar zitten er terug deeltjes in de versneller!
  • 20 november: Een bundel protonen heeft voor de eerste keer met de wijzers mee de 27 km lange ring afgelegd. Even later heeft de bundel 10 miljoen toeren afgelegd. Een andere bundel die tegen de wijzers in gaat heeft ook het traject afgelegd. De ‘beams’ gaan nu met een snelheid van 11.000 toeren per seconde door de tunnel. De detectoren nemen halo’s van afgeremde bundels protonen waar.
  • 23 november: De twee bundels protonen bewegen tegelijk door de tunnel in een tegengestelde richting. Later op de dag vinden de eerste kleine botsingen in de vier grote detectoren (ATLAS, CMS, ALICE en LHCb) plaats.
  • 29 november: De bundel protonen bereikt een energie van 1180 GeV en breekt daarmee het wereldrecord op naam van de Tevatron, de deeltjesversneller van Fermilab.Even later krijgen beide bundels protonen een energie van 1,18 TeV.
  • 6 december: De LHC begint met de eerste botsingen met een energie van 900 GeV. Data is verzameld door de detectoren.
  • 11 december: De LHC is begonnen met de circulatie van bundels met een hogere energie dan 450 GeV per bundel. Het doel is 1 miljoen botsingen voor de detectoren. 14 december: Een absoluut hoogtepunt: meer dan 1 miljoen botsingen van 900 GeV en ongeveer 50.000 van 2,36 TeV!
  • 16 december: Om 18.03 CET stopt de LHC voorlopig met draaien.

De LHC heeft al veel data verzameld die vervolgens verspreid zijn over het wereldwijde netwerk voor de verwerking ervan. De LHC staat nu op stand-by tot februari 2010. Er is ook een korte technische stop voorzien om de machine voor te bereiden op nog hogere energieën. Daarna zal de LHC beginnen met het eigenlijke onderzoeksprogramma: een 2,36 TeV botsing in de Compact Muon Solenoid (CMS) detector op 16 december.

Bron: http://www.urania.be/berichten/toonbericht.php?id=4158

Gerelateerde berichten

Lees ook: Constant of toch niet
Lees ook: Intergalactische ruimte gevuld met donkere materie?
Lees ook: Waarnemingen bevestigen populaire supernova-theorie
Lees ook: Deeltjesversneller van CERN is volledig hersteld
Lees ook: Europese sterrenwacht bestudeert interstellaire wolken
Lees ook: "Reizen naar de toekomst kan en zàl gebeuren"

Bekijk alle berichten uit deze categorie.