De Uilnevel bevindt zich nabij de bodem van het Steelpannetje aan de hemel, op ongeveer 2600 lichtjaar afstand. Ook gecatalogiseerd als M 97, het 97e object in Messier's bekende lijst, maken dat de ronde vorm en de plaatsing van twee grote, donkere "ogen" dat de nevel doet denken aan het gezicht van een starende uil.
De Uilnevel is één van de zwakkere objecten in Messier's catalogus en is een zogenaamde planetaire nevel, de opgloeiende, gasvormige buitenlagen afgestoten door een stervende ster zoals de Zon na zijn nucleaire brandstof te hebben verbruikt. Om precies te zijn biedt de Uilnevel een blik in de toekomst op het uiteindelijke lot van onze Zon, wanneer deze over 5 miljard jaar door zijn brandstofvoorraad heen is.
Zoals we hem nu zien meet de nevel ruim 2 lichtjaar in diameter, wat hem ruwweg 2000 maal de afmeting van ons Zonnestelsel geeft. Deze kleurenafbeelding is niet alleen mooi om naar te kijken, maar toont eveneens indrukwekkende details binnen deze kosmische uil. De kleurencomposiet werd samengesteld uit opnamen door smalbandfilters met een gezamelijke belichtingstijd van 24 uur.
Credit & Copyright: Keith Quattrocchi
Bron: http://www.apod.nl
Lees ook: M2-9: Vleugels van de Vlindernevel
Lees ook: Vreemde kometaire knopen in de Helixnevel
Lees ook: De Vlindernevel door de opgewaardeerde Hubble
Lees ook: Een mooie Boemerangnevel: koudste plek in het heelal
Lees ook: Nieuw type object: superplanetaire nevels
Lees ook: Infraroodopname van de Helixnevel (NGC 7293)
Voortaan kun je alle nieuwsberichten van desterren.net ook volgen op Twitter en Facebook!
Dit engelstalig magazine is een echte aanrader voor de ware astronomie-liefhebber!
Bestellen of meer info »