Nieuws

Primitieve ruimtelift met succes getest

Geplaatst op 29-12-2009 om 12u18 door Bert Carrein - 1602 keer gelezen
Nieuws

Wetenschappers hebben met succes een primitieve ruimtelift getest in een wedstrijd die is georganiseerd door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Onderzoekers van het bedrijf Lasermotive zijn er in geslaagd om tijdens de Space Elevator Games in de Mojavewoestijn een robot binnen vier minuten omhoog te laten klimmen langs een kilometer lange kabel, die aan een helikopter hing.

De robot werd vanaf de grond aangedreven door zonnepanelen op de achterkant van het voertuig te beschijnen met een laserstraal. De Space Elevator Games worden ieder jaar georganiseerd door de NASA om de wetenschappelijke basis te testen van het idee voor een ruimtelift, die mensen en goederen via een lange kabel naar een platform in de ruimte zou kunnen vervoeren. Een ruimtelift zou in theorie een goedkopere en minder risicovolle manier van ruimtevaart mogelijk moeten maken.

Een van de belangrijkste problemen bij het ontwerp van een ruimtelift is echter de energievoorziening. De onderzoekers van Lasermotive zijn dan ook erg trots op hun systeem waarbij energie door de lucht wordt gestraald.De ontwerpers geloven echter niet dat hun succesvolle robot meteen de aanzet zal vormen voor de bouw van een ruimtelift. Zo is het nog maar de vraag of het mogelijk is om een kabel te maken die lang en sterk genoeg is om een lift naar de ruimte in balans te houden.

“We zijn sceptisch wat betreft de vooruitzichten voor een ruimtelift op korte termijn”, verklaart hoofdonderzoeker Jordin Kare op nieuwssite Physorg.com. “Maar iedereen die energie nodig heeft op een plek waar je geen kabels naar toe kunt laten lopen, kan met behulp van ons systeem wel aan energie komen”, aldus Kare.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Stuk ruimteschroot met blote ogen te zien
Lees ook: Eerst Zuid-Koreaanse astronaut
Lees ook: Mensen uit de ruimte veranderen drastisch
Lees ook: Boeing stuurt toeristen ruimte in met futuristische capsule
Lees ook: Morgen 500e mens de ruimte in
Lees ook: Kwaliteitsonderzoek naar Ariane-5 houdt superraket aan de grond

Bekijk alle berichten uit deze categorie.