Nieuws

Zeldzame Blauwe Maan tijdens de jaarwisseling

Geplaatst op 29-12-2009 om 15u41 door Bert Carrein - 2718 keer gelezen
Nieuws

Als het helder is, is aan de nachtelijke hemel tijdens de komende jaarwisseling behalve vuurwerk ook een bijzonder natuurverschijnsel te zien: de zogenoemde Blauwe Maan. Een Blauwe Maan is de tweede volle Maan in een maand tijd. Dat gebeurt al zelden, maar dat de Blauwe Maan ook nog in de nacht van oud op nieuw schijnt is voor het laatst in 1990 waargenomen. De volgende Blauwe Maan tijdens de jaarwisseling verschijnt pas in 2028, zo heeft sterrenkundige Theo Jurriëns van de Rijksuniversiteit Groningen uitgerekend.

De benaming Blauwe Maan komt van het Engelse begrip Blue Moon. In het Engels bestaat ook de uitdrukking "Once in a Blue Moon", oftewel iets wat maar zelden gebeurt. Het is volgens astronomen niet helemaal duidelijk waar de benaming vandaan is gekomen. Sommigen denken dat Schotse sterrenkundigen in de jaren vijftig van de vorige eeuw voor het eerst een tweede volle maan zagen, die blauw was. Dat bleek echter niets met het natuurverschijnsel als zodanig te maken te hebben: de verkleuring was het gevolg van vervuiling van de atmosfeer door een bosbrand in Noord-Amerika.

Een andere verklaring is dat astronomen in de zestiende eeuw de tweede Maan al waarnamen en die een "Valse Maan" ofwel "Belewe Moon" noemden. Belewe (betrayed) Moon werd Blue Moon, Blauwe Maan. Er zijn ook tal van folkloristische verklaringen in omloop. De eerstvolgende maand die een dubbele volle Maan heeft is augustus 2012 en daarna juli 2015.

Bovendien vindt er op oudejaarsavond een gedeeltelijke maansverduistering plaats die in het hele oostelijk halfrond zichtbaar is. Om 18h16 begint de verduistering, als is er dan nog niets te zien? Omstreeks 19h zal de zuidoostelijke maanrand (rechtsonder) donkerder lijken. De kernschaduw van de Aarde valt op de Maan van 19h53 tot 20h53. Het maximum is om 10h23, wanneer de maan zich ongeveer 33° boven de horizon bevindt.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Raketinslag op de Maan geslaagd
Lees ook: Prachtige maanopkomst boven berg Uludag
Lees ook: Mogelijk water op de Maan
Lees ook: Geen Amerikaanse astronauten meer op de Maan?
Lees ook: Maan omgedraaid door meteorietinslag?
Lees ook: Genoeg water op de Maan voor toekomstige basis

Bekijk alle berichten uit deze categorie.