Nieuws

Rusland wil asteroïde Apophis van koers afbrengen

Geplaatst op 31-12-2009 om 09u54 door Bert Carrein - 4978 keer gelezen
Nieuws

Het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos wil de asteroïde Apophis rammen om uit te sluiten dat de gigantische asteroïde binnen 26 jaar op de Aarde te pletter kan slaan. Russische wetenschappers houden binnenkort een vergadering over de kwestie.

Apophis heeft een diameter van zo'n 350 meter. Volgens het Russische persbureau Ria Novosti zou de asteroïde in 2029 op ongeveer 30.000 kilometer van de Aarde kunnen voorbijscheren, wat dichter is dan sommige geostationnaire satellieten, om zeven jaar later mogelijk op onze planeet te knallen. Een botsing zou een nieuwe woestijn met de grootte van Frankrijk creëren op de Aarde.

Volgens Roskosmos-directeur Perminov is de asteroïde drie keer groter dan de komeet die in 1908 in Siberië insloeg met een kracht van meer dan 1.000 keer die van de atoombom die Hiroshima verwoestte.

De internationale gemeenschap moet snel manieren vinden om Apophis van een mogelijk gevaarlijke koers af te brengen, zegt Anatoli Perminov, directeur van Roskosmos. "Berekeningen tonen dat zoiets kan met een speciaal ruimteschip." Het gaat er niet om de asteroïde te vernietigen met een kernkop, maar veeleer om ze te rammen, meent hij.

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA liet van zijn kant in oktober weten dat volgens nieuwe berekeningen de waarschijnlijkheid van een botsing tussen Apophis en de Aarde in 2036 aanzienlijk verminderd is. Die waarschijnlijkheid is gezakt van 1/45.000 naar 1/250.000, luidde het toen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Niet één, maar twee meteorieten zorgen voor uitsterven dino's
Lees ook: Meteorietinslag zet bestaande theorie op haar kop
Lees ook: NASA zwakt gevaar van botsing asteroïde met Aarde af
Lees ook: Waarschijnlijk grootste inslagkrater in voorbije eeuw ontdekt
Lees ook: Meteorietinslag in zee zorgt niet voor een tsunami
Lees ook: Buitenverblijf op Titan bij vernietigende inslag op Aarde?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.