Nieuws

NASA probeert Phoenix Marslander te contacteren

Geplaatst op 12-01-2010 om 12u25 door Bert Carrein - 1638 keer gelezen
Nieuws

De Mars Odyssey sonde gaat luisteren naar mogelijke maar onwaarschijnlijk geachte radiosignalen van de Mars Phoenix Lander om uit te knobbelen of de eind 2008 inactief geworden onbemande Marsverkenner op de noordelijke Marspool de winter heeft overleefd, meldt de NASA.

De Phoenix landde in mei 2008 en werkte twee maanden langer dan de voorziene drie maanden. Op zonne-energie draaiend, communiceerde het tuig op 2 november 2008 voor het laatst. Sindsdien onderging de sonde de herfst, winter en een deel van de lente op Mars. De hardware was niet voorzien om de ijzige Martiaanse winter te overleven.

Hoewel de NASA niet verwacht dat is gebeurd, zal de rond Mars draaiende onbemande Odyssey toch proberen contact op te nemen met de Phoenix. De Odyssey zal tijdens de drie mogelijke luisterdagen deze maand zowat tien keer per dag bovenvliegen, terwijl er nog luistercampagnes in februari en maart zijn gepland. Er valt nu evenveel zonlicht op de succesrijke Phoenix als bij de laatste communicatie want de zon zit dagelijks 17 uur boven de horizon. Bij overleven, hoort de Phoenix de ingebouwde computerinstructies op te volgen. Die bestaan in periodieke pogingen om contact te krijgen met eender welke sonde die nog rond Mars draait en dus met de Aarde.

Als de Odyssey toch van het tuig hoort, zal de sonde proberen het signaal vast te houden en informatie te verwerven over de status van de lander. In functie daarvan kan de NASA verdere beslissingen nemen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Phoenix vindt opnieuw aanwijzing voor water op Mars
Lees ook: Landen op de noordpool van Mars
Lees ook: Problemen bij eerste bodemstalen van Mars
Lees ook: Phoenix is aangekomen op Mars!
Lees ook: Marsverkenner bereidt zich voor op landing
Lees ook: Marslander heeft dan toch grondstaal in oven

Bekijk alle berichten uit deze categorie.