Nieuws

NASA wil uitstel Endeavour afwenden

Geplaatst op 13-01-2010 om 13u17 door Bert Carrein - 1851 keer gelezen
Nieuws

De NASA vertrouwt erop dat een koelingsprobleem op tijd opgelost geraakt zodat de eerste shuttle van dit jaar wel degelijk op 7 februari met zes astronauten naar het Internationaal Ruimtestation ISS kan vertrekken, zo hebben Amerikaanse media op gezag van bronnen bij de NASA gemeld.

De Endeavour moet het in Europa gebouwde verbindingsstuk Tranquility (met de glazen koepel Cupola) naar het ISS brengen. Donderdag is echter tijdens tests op de grond onder het vereiste drukniveau een koelingsleiding gebroken. Het betreft een van de vier geïmproviseerde slangen die tijdens een ruimtewandeling tussen het externe ammoniakkoelingssysteem van het ISS en de Tranquility moeten worden geplaatst. De improvisatie is nodig omdat de nieuwe module aan een andere koppelingskraag van het verbindingsstuk Unity zal komen dan aanvankelijk gepland.

Er is nu beslist een nieuwe set slangen te maken van kleinere secties, die al groen licht voor gebruik hadden gekregen. De nieuwe leidingen worden minder dan een week voor de lancering op het Kennedy Space Center geleverd. Tegelijk wordt ook het concept van de originele leidingen herbekeken, om als reserve te kunnen dienen.
Eender welk nieuw probleem kan de lanceerdatum opnieuw in gevaar brengen, benadrukt Florida Today.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Aswolk brengt landing spaceshuttle niet in gevaar
Lees ook: Zorgt fietsongeval voor uitstel Discovery?
Lees ook: Spaceshuttle zonder beveiliging
Lees ook: Morgenvroeg live lancering spaceshuttle Discovery!
Lees ook: Barst vastgesteld in brandstoftank Discovery
Lees ook: Atlas lanceert succesvol communicatiesatelliet

Bekijk alle berichten uit deze categorie.