Nieuws

Levensduur van ruimtestation ISS wordt verlengd tot 2020

Geplaatst op 26-01-2010 om 14u42 door Bert Carrein - 2554 keer gelezen
Nieuws

De partners in het Internationaal Ruimtestation ISS zijn het erover eens geraakt de levensduur van het complex tot 2020 te verlengen. Dat heeft het hoofd van de Russische raketbouwer Energija, Vitali Lopota, vandaag gezegd.

Lopota zei dat de bouw van de spacemeccano voortduurt tot 2015 en dat de partners al zijn overeengekomen om de levensduur naar 2020 te verlengen. De betreffende documenten worden binnen één of twee maanden ondertekend.

De hoge Russische ruimtevaartfunctionaris voegde eraan toe dat de VS reeds hebben voorgesteld om het station tot 2028 uit te baten en dat reeds ongeveer 120 miljard dollar in het ISS is geïnvesteerd. Het is het "duurste project van de planeet".

De partners in het ISS zijn de VS, Rusland, Japan, Canada en een reeks lidstaten van het Europese Ruimtevaartbureau ESA waaronder België. De bouw van het complex begon op 20 november 1998 met de lancering van de Russische basismodule Zarya. Sinds begin november 2000 is het ISS bemand, en kreeg het bezoek van 187 mensen, onder wie de Belg Frank De Winne die er al twee keer werkte.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Astronauten bezig aan ruimtewandeling
Lees ook: Ruimtetoerist Symonyi komt aan bij ISS
Lees ook: Het nut van het Internationaal Ruimtestation ISS
Lees ook: Derde en laatste ruimtewandeling gestart
Lees ook: Jules Verne voert geslaagde test uit
Lees ook: Onbemande cargo naar ISS gelanceerd

Bekijk alle berichten uit deze categorie.