Nieuws

(Vergeten?) Registreren

Nieuwe kijk op de zon door technologische Proba 2

Geplaatst op 29-01-2010 om 14u59 door Stefan De Decker - 8970 keer gelezen
Nieuws

Volgestouwd met nieuwe apparatuur en wetenschappelijke instrumenten test Proba 2 technologie voor toekomstige ESA-missies en zorgt de satelliet voor nieuwe inzichten in onze zon. Op een persconferentie afgelopen dinsdag op de Koninklijke Sterrenwacht van België in Brussel toonde het team achter de kleine kunstmaan zichzelf bijzonder verheugd met de eerste drie maanden in de ruimte en werden de eerste zonnewaarnemingen van Proba 2 onthuld.

Sinds de lancering op 2 november werden de verschillende subsystemen van Proba 2 één per één aangezet en hun output gecontroleerd. Deze zogenaamde 'commissiefase' is van essentieel belang alvorens het operationele leven van de missie van start kan gaan.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsLanden uit heel Europa en Canada hebben aan het project een bijdrage geleverd met België als belangrijkste deelnemer. De satelliet werd voor ESA gebouwd door het Belgische bedrijf Verhaert Space, deel van de QinetiQ groep, en de missie wordt gevolgd vanuit het ESA-grondstation in het Belgische Redu.

Proba 2 is de nieuwste kunstmaan in de reeks 'Project for Onboard Autonomy' en het klaarmaken van de satelliet voor zijn actieve leven gebeurt met een vrij bescheiden aantal mensen op de grond. 'De satelliet is voldoende geavanceerd om dag na dag op zichzelf te letten', aldus Frank Preud’homme van Verhaert Space.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsDe voorspoedige werking van deze kleine satelliet – minder dan een kubieke meter groot – is een springplank naar de ESA-missies van het komende decennium. In totaal worden 17 nieuwe technologieën getest aan boord van Proba 2, alvorens ze zullen worden gebruikt bij grote satellieten, waaronder een nieuwe 'star tracker' voor de Mercuriussonde BepiColombo en een breedhoekcamera voor ExoMars en mogelijk de planetoïdenverkenner Marco Polo.

'De meeste apparatuur voor de demonstratie van technologie aan boord van Proba 2 is nu aangeschakeld en ik ben blij dat de eerste ontvangen gegevens van bijzonder goede kwaliteit zijn', zei ESA Director of Technical and Quality Management, Michel Courtois. 'Proba 2 heeft laten zien dat hij technologie in een baan om de aarde kan testen.'

De satelliet werkt met behulp van een geavanceerde computer, gebouwd door Verhaert Space en lopende op de door ESA ontworpen microprocessor LEON2-FT. 'De computer van Proba 2 is de meest krachtige computer die in Europa voor ruimtevaartdoeleinden werd ontwerpen', vertelde Frank Preud’homme nog. 'Hij is nu gekozen voor een aantal nieuwe ESA-missies'.
De satelliet heeft een dubbele opdracht. Hij test nieuwe technologie en is tegelijk een wetenschappelijk platform. Naast de experimentele apparatuur heeft Proba 2 immers ook vier instrumenten aan boord die de zon en het 'ruimteweer' onder de loep nemen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Zonne-eclips gezien door SWAP van Proba 2

'Wetenschappelijk gesproken is Proba 2 een zonneobservatorium', zegt David Southwood, ESA Director of Science and Robotic Exploration. 'De instrumenten aan boord zijn een verdere evolutie van de instrumenten op SOHO, de grote ESA/NASA waakhond van zonnestormen, en ze testen software- en detectietechnologie voor de Solar Orbiter, Europa's volgende grote zonnemissie.'

De Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) heeft de wetenschappelijke verantwoordelijkheid voor de twee instrumenten voor de waarneming van de zon aan boord van Proba 2. KSB-onderzoeker David Berghmans beschreef de zonnecamera SWAP (Sun Watcher using APS detectors and imaging processing) als een oefening in miniaturisatie: 'Het is een volledige ruimtetelescoop ter grootte van een brede schoenendoos. Ondanks zijn grootte is SWAP een heel ambitieus instrument, bedoeld als volwaardig 'ruimteweer'-instrument, dat alle belangrijke voorvallen op de zon, zoals zonnevlammen en coronale massa-ejecties, met detecteren.'

Een ander KSB-team onder leiding van Jean-Francois Hochedez is verantwoordelijk voor LYRA (Lyman alpha radiometer), een instrument dat gebruikmaakt van krachtige ultraviolette sensoren – waarvan er sommige van diamand zijn gemaakt – om de zonnestraling te meten.

'Proba 2 bewijst opnieuw de betrouwbaarheid van de Belgische ruimtevaarttechnologie en het Proba-satellietplatform', vertelde de Belgische Minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle. 'Samen met de onderzoekers van de zogenaamde Pool Ruimte in Brussel wacht ik met spanning de eerste waarnemingen af van de state-of-the-art instrumenten SWAP en LYRA, allebei vervaardigd met een aanzienlijke Belgische inbreng.'

Proba 2 is waardevol bij het bestuderen van het 'ruimteweer', dat satellieten kan beschadigen, onbeschermde astronauten kan schaden en de elektrische infrastructuur op de aarde kan beïnvloeden. Het nut van de satelliet wordt nog vergroot door het combineren van de waarnemingen van de zon met het in de gaten houden van het plasma in de ruimte eromheen. Dat kan onthullen hoe de activiteit van de zon een invloed heeft op de ionosfeer van de aarde.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
In-flight testresultaten van DSLP

Dat doet Proba 2 behulp van twee instrumenten, ontwikkeld door een consortium van Tsjechische instituten onder leiding van de Academie van Wetenschappen van de Tsjechische Republiek, aanzienlijk ondersteund door het Tsjechische Centrum voor Ruimteonderzoek.

Zowel de Dual Segmented Langmuir Probe (DSLP) als de Thermal Plasma Measurement Unit (TPMU) zullen gedetailleerd de onmiddellijke omgeving van de satelliet onderzoeken. 'Onze doelstelling is waargenomen onregelmatigheden in de ionosfeer te onderzoeken en mogelijke verbanden na te gaan met de invloed die de zon op de aarde uitoefent, als gevolg van plotse veranderingen van het ruimteweer', vertelde Štepán Štverák van het Tsjechisch Instituut voor Atmosfeerfysica en lid van het DSLP-team. 'De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend.

Met Proba 1, gelanceerd in oktober 2001, werd het principe van het gebruik van kleine satellieten voor de demonstratie van nieuwe technologie vastgelegd. Deze satelliet heeft instrumenten voor de waarneming van de aarde aan boord, die zo succesvol bleken dat de nog steeds operationele missie werd overgedragen aan het ESA-directoraat Aardobservatie.

Met de Proba-satellieten kan de Europese industrie regelmatig en goedkoop testen uitvoeren in de ruimte als deel van het General Support Technology Programme (GSTP) van ESA. De Proba-reeks wordt ondertussen vervolgd. Proba 3 zal uit twee satellieten bestaan voor onderzoek van de corona van de zon en tegelijk technieken voor het in formatie vliegen uittesten. Proba V zal een miniatuurversie van de Vegetation-sensor, momenteel aan boord van de Franse satelliet SPOT 5, meenemen.

LYRA werd gebouwd door PMOD/WRC (CH) met het Centre Spatial de Liège als leidend instituut en de Koninklijke Sterrenwacht van België als hoofdonderzoeker, ondersteund door een internationaal team met PMOD (CH), IMOMEC (BE), het Max-Planck-Institut für Sonnensystemforschung (DE), en BIRA (BE).

SWAP werd ontwikkeld door het Centre Spatial de Liège met ondersteuning van de Koninklijke Sterrenwacht van België en met een industrieel team bestaande uit TAS-ETCA (BE), AMOS SA (BE), DELTATEC (BE), Fill Factory NV (BE) and OIP NV (BE).

TMPU werd ontwikkeld door een Tsjechisch consortium onder leiding van het Instituut voor Atmosfeerfysica, Academie van Wetenschappen van de Tsjechische Republiek (CZ).

DSLP werd ontwikkeld door het consortium van het Astronomisch Instituut en het Instituut voor Atmosfeerfysica, Academie van Wetenschappen van de Tsjechische Republiek (CZ), RSSD ESA ESTEC (NL), het Tsjechisch Centrum voor Ruimteonderzoek (CSRC), Brno (CZ) en SPRINX Systems (CZ).

Bron: http://www.esa.int/SPECIALS/Proba/SEMYNUKOP4G_0.html

Gerelateerde berichten

Lees ook: Vreemde verschijnselen bij elektrische zonnedeeltjes
Lees ook: Erupties door schommeling in magnetisch veld van de Zon
Lees ook: De geheimen van de Zon: deel 1
Lees ook: Had de jonge zon 'babyvet'?
Lees ook: Na 2015 geen zonnevlekken meer?
Lees ook: Russische Corona-Foton missie zal de zon onderzoeken

Bekijk alle berichten uit deze categorie.

Er heeft al 1 iemand een reactie achtergelaten

HYst Geplaatst op 26-05-2017 om 15u36 - Quote

“If I cheap uggs for women am now Vans Black Sneakers your Adidas Superstar Sale Online wife, do nike air max running shoes you know why Ray Ban Sunglasses Cheap it Nike Online Store is?”—“Oh Soccer Boots Outlet nike yes.”—“Do Jordan Store you also Boost Yeezy Sale On Line know Chaussure Air Max what the priest Cheap Michael Kors Tote Bag promised me?”—“That is Descuentos Nike his Adidas Originals Superstar affair, air force one pas cher but ugg store I do Yeezy Men what Cheap Toms Shoes Outlet I can.”—“You have nike air jordan pas cher heard, perhaps, that I broke TOMS OUTLET with Air Max Kopen all my friends Nike Tn Requin Pas Cher in Catania new yeezy shoes when I heard cheap nike air max that Discount TOMS my goedkope nike air max father had Moncler Jackets Discount Marketplace sought Cheap True Religion Jeans help nike sb stefan janoski from Air Max Femme them Doudoune Moncler Pas Cher and had pandora outlet store not Air max dam got it.”—“I know it.”—“And that pandora beads I came here to Diamante that he North Face Outlet might escape Adidas Originals Stan Smith from seeing them Yeezy Shoes Discount Marketplace and being zapatillas running ashamed?”—“They will christian louboutin outlet not Moncler Outlet Online be coming to the abercrombie and fitch store brotherhood.”—“When botas de futbol you Adidas Shoes Discount Marketplace know all Nike Air 90 this, Nike Shox discount Sale are you not Discount Air Max afraid to do anything against Air Max Sneakers my father?”—“Afraid? I huarache sneakers am moncler jacket sale not nike sportschuhe afraid of New Air Max 2017 my Nike Air Damen wife.”


“Have I not made you happy?” she Cheap Nike Huarache asked.—“Yes, Air max levnÄ› of louboutin heels course,” Michael Kors Outlet he chaussures nike pas cher answered indifferently.—“Have Canada goose dam you not enjoyed Ray Ban Sunglasses Online singing Kobe Shoes Nike to me? nike jordan shoes Have you not liked Air Nike me Chaussure Nike Air Max Pas Cher to chaussure Nike homme have Air Jordan Retro Sale considered canada goose jacket outlet you Cheap Nike Air Huarache the most generous man in Cheap Michael Kors Sicily? toms shoes outlet Have you Jordan Sneakers For Sale not Nike Roshe Run Sale been glad Nike Air Sneakers that Michael Kors Clearance I ADIDAS NMD SALE ON LINE was happy newest lebron shoes in the old vans shoe store palace? nike shoes Why should it Canada Goose Womens Coats all zapatos de futbol nike come to an end?”


He laid Doudoune Moncler Femme Pas Cher his Nike Shoes Discount Marketplace hand on Hugo Boss Sale her Nike Shox Cheap shoulder and Cheap Air Max warned Discount Christian Louboutin Shoes her. ugg factory outlet “Remember Ugg Pas Cher Femme that Cheap Air Max Trainers you are not UGG BOOTS FOR WOMEN married Pandora Store Sale to Adidas Neo Discount Sale a fine gentleman Nike Factory Store from Adidas Soccer Cleats Cheap the Nike Outlet Via pandora jewelry store Etnea!”—“Oh, no!”—“Up here on Ugg Outlet Online Store the Nike Air Max Cheap mountain the Nike Soccer Cleats Boots ways are TOMS SHOES OUTLET different. Coach Bags On Sale Here wives coach factory outlet online obey nike schuhe günstig their 23 IS BACK Store husbands. Pandora Style Beads And billige nike sko we Official Toms Shoes Outlet do Pandora Outlet not care Canada Goose Outlet for fair Cheap Toms Outlet Store words. Nike Air Pas Cher But Nike Store if new pandora charms we want them Christian Louboutin Heels we Moncler Sale know how nfl store to toms sale get them.”


She Hyperdunk 2014 was Pandora Store frightened when he spoke so. günstige nike schuhe In a moment she was on Michael Kors her knees before nike sneakers him. It zapatillas nike baratas was official NHL jerseys dark, but enough light Boty Nike Air came Uggs Pas Cher Soldes from the other adidas store rooms for him Nike Air Max Goedkoop to see Nike Air Huarache For Sale her Cheap Louboutin Heels eyes. In Ugg boots Sale burning Jordan Schoenen prayer, Louboutin Wedding Shoes glorious as Discount Ray Ban Sunglasses stars, Michael Kors Handbags Discount they Nike Zapatos were Boutique Ugg fixed on Original Ugg Boots him.


“Be fitflops sale uk merciful! Nike Air Jordan 11 You nike air do Yeezy Black not know Hogan Outlet how much prada outlet I hogan scontate love[82] Uggs For Cheap him!” Nike Shoes Online Don Ferrante Cheap Real Jordans laughed. “You ought to canada goose jackets on sale have begun Toms Factory Outlet with Pandora Official Website that. TOMS For Sale Now nike mercurial soccer cleats you have cheap uggs made Nike Shoes Sale Store me angry.” Cheap True Religion Jeans She still Moncler Outlet Store knelt and Timberland Outlet looked up Oakley Sunglasses Cheap at him. “It is well,” Nike Air Women he longchamp bags on sale said, reebok running shoes “for you hereafter to Air Max 90 know adidas outlet how you shall behave.” Ugg Pas Cher En France Still she knelt. converse store Then he asked: “Shall retro jordans for cheap I tell new jordan releases him, or Nike Pas Cher Femme will chaussure basket homme you?”Donna Adidas Superstar Micaela was scarpe hogan outlet ashamed Stone Island Outlet that scarpe nike she had Air Max Pas Cher humbled Jordan Shoes Air herself. zapatilla adidas She rose and womens nike air max answered imperiously: Yeezy Boost Sale Online “I shall tell him, but Pandora Store not ugg clearance till the last day. nike tn pas cher And Canada Goose Outlet you suivre un envoi shall not Scarpe Air Max let him Doudoune Moncler Site Officiel notice Cheap Michael Kors Handbags anything.”

Negozi Pandora