Nieuws

(Vergeten?) Registreren

Supernova's krijgen extra zetje door nieuwe zwarte gaten

Geplaatst op 08-02-2010 om 12u10 door Bert Carrein - 1600 keer gelezen
Nieuws

Astronomen hebben aanwijzingen gevonden dat sommige supernova's een extra zetje krijgen van nieuw ontstane zwarte gaten, zo heeft de NASA meegedeeld. De exploderende sterren stoten deeltjesbundels uit aan meer dan de helft van de lichtsnelheid. Typische supernova's spuwen materie aan ongeveer drie procent van de lichtsnelheid uit.

Tevoren was gedacht dat alleen gammaflitsen deeltjes aan een zo hoge snelheid kunnen produceren. Zowel supernovae als de meest voorkomende gammaflitsen doen zich voor wanneer enorme sterren hun nucleaire brandstof hebben opgebruikt en in elkaar klappen. In de kern van de ster vormt zich een neutronenster of een zwart gat, waarna een enorme explosie volgt die de rest van de ster vernietigt.

Met meerdere telescopen onderzochten onderzoekers rond Zsolt Paragi van het onder Nederlandse leiding staande Joint Institute for Very Long Baseline Interferometry sterrenexplosies waarbij gas twintig keer sneller reisde, met name de supernova's SN 2009bb op 130 miljoen lichtjaar en SN 2007gr op 35 miljoen lichtjaar. De objecten leken in alles op gammaflitsen, behalve dat ze gammastraling veroorzaakten. Op het moment van de ontploffing waren er echter ook geen gammaflitsen.

In tegenstelling tot typische supernovae waarvan de kern in elkaar klapt, beschikken de gammastraling producerende sterren iets wat astronomen een "centrale motor" noemen, wellicht een jong zwart gat. Dit produceert deeltjesbundels aan meer dan 99 procent van de lichtsnelheid.

De snelste uitstoot van SN 2009bb was 85 procent van lichtsnelheid tegen meer dan 60 procent voor SN 2007gr. Sommige supernovae krijgen aldus een extra zetje van een "centrale motor".

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Hubble fotografeert supernova in ander stelsel
Lees ook: Krijgen we binnenkort een tweede zon aan de hemel? (updates)
Lees ook: Simeos 147: Supernovarest
Lees ook: Supernova in M100
Lees ook: Resten supernovae natuurlijke deeltjesversnellers
Lees ook: Dubbele supernova ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.

Er hebben 0 mensen een reactie achtergelaten