Nieuws

Verst verwijderde én op één na zwaarste zwart gat gevonden

Geplaatst op 28-01-2010 om 16u01 door Bert Carrein - 3499 keer gelezen
Nieuws

Astronomen hebben met de VLT-supertelescoop in Chili op 6 miljoen lichtjaar van ons een zwart gat ontdekt dat daarmee het verst verwijderde ooit is. Bovendien is het met 15 keer de massa van onze Zon het tweede zwaarst gevonden zwart gat ooit, zo heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO donderdag bekendgemaakt. Het is verstrengeld met een ster die binnenkort ook een zwart gat zal worden.

Het nieuw ontdekte zwart gat bevindt zich in het spiraalstelsel NGC 300. "Dit is het verste stellaire zwarte gat waarvan de massa is bepaald is en het eerste dat we zien buiten de Lokale Groep, het cluster sterrenstelsels waartoe ook onze Melkweg behoort", citeert de ESO Paul Crowther van de Universiteit van Sheffield.

De merkwaardige partner van dit zwarte gat is een Wolf-Rayet ster, die een massa heeft van ongeveer twintig keer de Zon. Wolf-Rayet sterren zijn aan het einde van hun leven en stoten het meeste van hun buitenste lagen uit voordat ze exploderen als een supernova, waarbij hun kern implodeert tot een zwart gart.

Het zwarte gat en de Wolf-Rayet ster dansen in ongeveer 32 uur om elkaar heen in een duivelse wals. Het zwarte gat slokt materie van de ster op tijdens deze dans, aldus de Europese Zuidelijke Sterrenwacht.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Zwarte gaten verklaard door donkerslokken?
Lees ook: Een superzwaar zwart gat: het bestaat
Lees ook: Deeltjesversneller zeker twee maanden buiten gebruik
Lees ook: Zwartegatenjagers vestigen nieuw afstandsrecord
Lees ook: Deeltjesversneller werkt weer
Lees ook: Stelsel met twee superzware zwarte gaten ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.