Nieuws

De Maan bedekt Saturnus

Geplaatst op 20-05-2007 om 14u34 door Bert Carrein - 1956 keer gelezen
Nieuws

Op dinsdag 22 mei kan je een interessant hemelverschijnsel waarnemen. De planeet Saturnus wordt die avond door de maan bedekt. Om 21h15m verdwijnt Saturnus achter de donkere maanrand. Ruim een uur later, om 22h23m, komt de geringde planeet terug te voorschijn aan de verlichte maanrand.

De maan staat op die avond op zo'n 392 000 km van de aarde, Saturnus op 1.38 miljard kilometer. Ondanks het feit dat Saturnus veel groter is dan de maan, lijkt de planeet vanaf de aarde gezien veel kleiner. Het beeld van beiden door een sterrenkijker is uniek mooi: de maan met haar talrijke kraters, en Saturnus met haar spectaculair ringenstelsel.

De Saturnusbedekking gebeurt 20 minuten voor zonsondergang, en zal dus enkel door een telescoop te volgen zijn. Geïnteresseerden zijn welkom vanaf 20 uur op Urania, waar we het verschijnsel zullen volgen met een telescoop en een CCD-camera. De beelden zullen worden geprojecteerd op groot scherm. Je kan de bedekking ook "live" volgen door verschillende telescopen. De toegang is gratis; de activiteit gaat enkel door bij helder weer.

Op 18 juni bedekt de maan Venus. Dit gebeurt overdag, maar zal door de grotere helderheid van de planeet gemakkelijker te volgen zijn.

Bron: Urania

Gerelateerde berichten

Lees ook: Paardekop- en Orionnevel
Lees ook: Paasmaan
Lees ook: Maan en morgenster
Lees ook: Lentehemel
Lees ook: Hemelpanorama boven het Saldameer
Lees ook: Waarnemen in mei

Bekijk alle berichten uit deze categorie.