Nieuws

"Ons zonnestelsel wordt als een rat door slang ongeslokt"

Geplaatst op 30-01-2010 om 18u01 door Bert Carrein - 3804 keer gelezen
Nieuws

Ons zonnestelsel lijkt niet zo zeer op een 'komeet', als wel op een 'rat die door een slang wordt opgeslokt'. Deze nogal cryptische conclusie trekken Amerikaanse onderzoekers uit gegevens die zijn verzameld door de ruimtesonde Cassini, die rond de planeet Saturnus cirkelt.

Door deeltjes uit de verre buitengebieden van het zonnestelsel te detecteren, heeft Cassini een beter beeld gegeven van de zogeheten heliosfeer: het buitenste omhulsel van het zonnestelsel, waar de zonnewind de overheersende stroom van deeltjes is. Daarbuiten bevindt zich het ijle gas en de magnetische velden van het interstellaire medium, waar het zonnestelsel, met heliosfeer en al, met grote snelheid doorheen beweegt.

Modelberekeningen lieten zien dat de heliosfeer een beetje komeetvormig zou moeten zijn, met een kop die zich een weg baant door het interstellaire medium en een staart aan de achterkant. Het lijkt er nu echter op dat dit beeld moet worden bijgesteld. Blijkbaar is de heliosfeer zo robuust, dat hij vrijwel bolvormig blijft. Waar het zonnestelsel langskomt, wijken de magnetische velden van de interstellaire ruimte respectvol uiteen, om deze bol door te laten. Als het zonnestelsel eenmaal gepasseerd is, sluiten de magnetische gelederen weer.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Belgisch-Japanse expeditie zoekt meteorieten op Zuidpool
Lees ook: De Aarde had ooit 3 manen
Lees ook: Inwendige van de Aarde verschilt met dat van Mars en Vesta
Lees ook: Zonnestelsel opgang boven Vuureiland
Lees ook: Ons zonnestelsel heeft een eivorm
Lees ook: Nieuw object in Kuipergordel ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.